Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Prisustvo ruskog nuklearnog štita sputava Sjedinjene Države da preduzmu oštre korake protiv Rusije i Belorusije, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

– Danas oni (SAD) ne znaju šta da rade sa nama: ako pokušaju da budu oštriji – odgovor će biti nuklearni udar. Tada će biti uništena cela planeta. Međutim, oni ne žele da umiru, jer lepo žive – mislim na one koji prihvataju ove odluke – rekao je beloruski predsednik na Vitebskom državnom univerzitetu, prenosi ruski portal Sputnjik.

On je podsetio da, zahvaljujući naporima Sovjetskog Saveza, uprkos svim pokušajima, SAD nisu uspele da postanu monopolista u oblasti nuklearnog naoružanja.

Predsednik Belorusije je naveo da se mnogi često dive Sjedinjenim Državama, i to s dobrim razlogom: mnoge tehnologije su tamo nastale. Međutim, postoji mala nijansa.

– Štampaju novac – oni mogu da ulože u razvoj koliko hoće novca. Na račun toga su i dobili određene resurse. Oni su, kao usisivač, izvukli najbolje umove iz celog sveta, platili im dobro i razvili su ove tehnologije – rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, SAD su čak uspele da ponize Nemačku svojom moćnom ekonomijom.

– Preduzeća koja su radila u Nemačkoj masovno su prešla u Sjedinjene Američke Države jer su tamo stvoreni dobri uslovi. I zato što su posle Drugog svetskog rata postali u velikoj meri monopolisti i moćna država. O našem trošku oni proizvode skoro trećinu svetskog bogatstva i sve dok monopolizuju dolar i štampaju, biće napredni – rekao je Lukašenko.

Istovremeno, primetio je predsednik Belorusije, na geopolitičkoj areni se pojavljuju novi igrači – Kina, Indija, koje su dostigle veoma visok nivo razvoja i ne podržavaju aktuelni svetski poredak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here