pixabay.com

Gotovo da nema ništa osvežavajuće od sočne, hladne kriške lubenice tokom vrelog letnjeg dana. Iako se retko ko odriče lubenice, mada ima ljudi kojima škodi, postoji mali trik koji može učiniti vaš omiljeni letnji užitak još boljim, a odnosi se na dodatak limunovog soka.

Ovaj trik nije nov. U nekim delovima južne Italije, kriške limuna se poslužuju uz lubenicu kako bi se iscedile preko voća. Kombinacija je jednostavna a postiže savršenu ravnotežu između slatkog i kiselog. To je laka letnja užina koja će vas osvežiti i hidrirati zahvaljujući visokom sadržaju vode u lubenici.

Kako pripremiti lubenicu s limunom

Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju prilikom pripreme ove užine jeste izbegavanje semenki lubenice, koje možete jednostavno očistiti, ali i limuna. Ako ste ikada slučajno ugrizli semenku limuna, znate koliko je to neprijatno iskustvo. Da biste izbegli ovo, možete prethodno procediti sok od limuna, umotati isečeni limun u gazu ili ih jednostavno cediti limunom sa korom okrenutom nadole da semenke ne padnu na lubenicu. Cedite limun preko ruke kako biste uhvatili semenke, što će takođe uspešno rešiti problem.

Prednosti dodavanja limunovog soka u lubenicu

Izreka “suprotnosti se privlače” tačna je kada je u pitanju ova kombinacija. Kiselost limunovog soka pojačava slatkoću lubenice, stvarajući ukusan rezultat. Osim što je ukusna, postoji i naučni razlog zašto ova kombinacija funkcioniše. Kisela hrana poput limunovog soka povećava proizvodnju pljuvačke, što vam pomaže da bolje osetite ukuse.

Slatkoća lubenice je prijatna, ali ponekad može biti jednolična. Dodatak limunovog soka pruža dublji i složeniji ukus. Limunov sok je takođe bogat vitaminom C, tako da ćete dodavanjem ceđenog soka poboljšati nutritivnu vrednost vaše letnje užine. Najbolji deo je što je priprema veoma jednostavna. Lubenicu možete iseći na kriške ili kockice pre nego što dodate sok.

Drugi načini uživanja u lubenici ovog leta

Još jedan način da uživate u limunastoj lubenici jeste da je uključite u letnju salatu sa spanaćem i limunom, ili možete napraviti pijanu salatu od lubenice gde je rum glavna zvezda. Kombinacija ukusa lubenice i limuna deluje podjednako lepo u napicima kao i u užini. Limunada od lubenice je idealan letnji napitak za sve uzraste, dok je penušava limunada od votke sa lubenicom savršena za odrasle koji traže osvežavajući koktel.

Limunov sok nije jedina opcija ako želite da svojoj lubenici dodate dodatni ukus. Dodatak prstohvata soli deluje iz istog razloga kao i limunov sok – balansira slatkoću lubenice s kontrastnim ukusom. Ako zaista želite da je začinite, lubenica je jedna od najboljih namirnica uz tajin, meksički začin napravljen od mešavine čili papričica, soli i dehidriranog soka limete. Dodavanje tajina rezultira slatkim, blagim i pikantnim zalogajem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here