Kada je u pitanju jelo, doručak je šampion. Umesto da “zgrabite nešto na brzaka”, dajte ovom obroku pažnju koju zaslužuje. Navodimo četiri stvari koje se preporučuju prilikom najvažnijeg obroka.

Preskakanje doručka
Ovo ste verovatno znali, ali evo da objasnimo zašto. Redovan doručak pomaže ponovnom aktiviranju metabolizma nakon što se isti usporio tokom sna. I ne samo to, doručkovanje je takođe veoma važan instrument u održavanju telesne težine. Upravo zbog toga savetujemo da vam ručak ne bude prvi obrok. Pojedite zdravi obrok na početku dana koji će vam održati energiju, normalno funkcionisanje mozga i telesnu težinu.

Kasno doručkovanje
Najbolje vreme za doručkovanje je prvih sat vremena nakon ustajanja iz kreveta, pa ga zato ne odlažite! Ukoliko vežbate ujutro, prije odlaska na trening pojedite malu užinu. Nakon što završite sa treningom, doručkujete u vremenskom roku između 30 minuta i dva sata i to namirnice koje su bogate proteinima i ugljenim hidratima.

Malo vlakana i proteina
Umesto da uzmete neko pecivo koje je puno šećera i od kojeg ćete veoma brzo opet biti gladni, preporučujemo doručak koji sadrži puno vlakana i proteina. Ovakav obrok će vas sigurno održati sitim do sledećeg obroka. Ovsena kaša sa jogurtom, omlet sa povrćem i sirom ili pahuljice sa voćem i mlekom je samo jedan od primera doručka.

Previše kofeina
Dokazano je da šoljica kafe dnevno može puno učiniti za vaš organizam (smanjenje rizika od oboljenja i poboljšanje koncentracije), ali ipak nije potrebno da preterujete. Pokušajte da ne pijete više od dvije šoljice kafe dnevno što će vam pomoći da se ne osećate nervoznim i teskobnim, a ujedno će umanjiti i rizik od visokog krvnog pritiska. Ako prilikom doručka pijete dve šoljice kafe, pokušajte da drugu šoljicu zamenite šoljicom zelenog čaja koji je pun antioksidanata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here