EPA
Prazne ulice u Pertu

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan je izjavio da se ne plaši sprovođenja obavezne vakcinacije za određene industrije, uključujući i rudarsku, naglašavajući da to namerava da sprovede sa ili bez podrške Savezne vlade.

On je ujedno istakao i da će se u Zapadnoj Australiji voditi politika potpune eliminacije kovida, čak i kada se dostigne stopa vakcinisanih od 80 odsto populacije.

Iako je Nacionalni kabinet obećao otvaranje zemlje kada 80 odsto stanovništva bude vakcinisano, premijer Zapadne Australije je rekao da neće tolerisati slučajeve kovida u ovoj državi.

U momentu kada se dostigne 70, ili možda 80 odsto vakcinisanih, po rečima Mekgauana, zaključavanja će biti manje rigorozna i opsežna, ali će ih i dalje biti. Takođe, na snazi će i dalje biti zatvaranje granica.

Premijer Zapadne Australije je u intervjuu za “Sky News“ nagovestio i da se može desiti da bude zadržana čvrsta granica prema Novom Južnom Velsu, ukoliko ta država nikada ne dođe do nultog broja slučajeva kovida. Prema njegovim rečima, koncept “nultog kovida” je moguć i održiv, a kao primer je naveo Viktoriju, koja je, kako je rekao, prošla kroz pakao, ali je uradila ono što je trebalo.

S druge strane, Mekgauan je kritikovao nedovoljnu snagu i odlučnost u zaključavanju Sidneja, koje je uvela premijerka Gledis Beredžiklijan, uz napomenu da “ne može da veruje da nošenje maski napolju nije obavezno u Novom Južnom Velsu”.

– Želimo da oni to stave pod kontrolu, zbog ljudi iz Novog Južnog Velsa i radi cele zemlje. Pristup koji smo preduzeli u tri navrata bilo je potpuno zaključavanje čitavog gradskog područja Perta. Učinite to odmah u Sidneju i u korenu slomite virus – rekao je Mekgauan.

On je preporučio postavljanje blokada puteva oko Sidneja, kako bi se sprečilo prenošenje virusa na ostatak zemlje. Premijer Zapadne Australije je istakao da je neophodno da Savezna vlada uvede više pripadnika vojske u svrhu kontrole poštovanja mera.

Na tvrdnju premijerke NSW Gledis Beredžiklijan da je uvela najstrožija ograničenja u zemlji, Mekgauan je rekao da to nije tačno.

– Ako pogledate šta je u Melburnu prošle godine uradila vlada Dena Endrjuza, kao i premijer Stiven Maršal u Južnoj Australiji ili šta smo mi uradili, vidite da nije tačno da su u NJV najstrožija ograničenja – rekao je Mekgauan.

Premijer Zapadne Australije je takođe istakao da vakcinacija za zaposlene u nekim industrijama treba da bude obavezna.

– Mislim da će biti za određene radnike, recimo u zdravstvu, u lukama ili u rudarskoj industriji koja u Zapadanoj Australiji nosi veliki deo ekonomije. Vakcinacija u rudarskoj industriji je izuzetno važna za finansije zemlje i svi ovi sektori trebalo bi da budu prioriteti – rekao je Mekgauan za Sky News.

Jedna doza uslov za ulazak

Zapadna Australija je prva država Komonvelta koja je uvela dokaz o vakcinaciji protiv kovida za ulazak u zemlju. Ova obaveza se za sada odnosi na ljude koji stižu iz Novog Južnog Velsa i od njih se traži dokaz da su primili najmanje jednu dozu vakcine. Prema novim ograničenjima, putnici su u obavezi da imaju negativan kovid test star najviše 72 sata, kao i da se pridržavaju postojećih mera karantina i testiranja. Novi zahtevi primenjivaće i na osobe koje dolaze iz svih država i teritorija koje se smatraju za visoko rizične.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here