Lisabonski sporazum stupa na snagu

0

 

Češka je ovog meseca, kao poslednja od 27 država članica EU, ratifikovala reformski sporazum, koji ima za cilj obezbeđivanje snažnijeg vođstva, efikasnije spoljne politike i lakšeg sistema donošenja odluka unutar evropskog bloka.

Među najvažnijim novinama Lisabonskog sporazuma su uvođenje funkcija predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, na koje su izabrani Belgijanac Herman van Rompuj i Britanka Ketrin Ešton.

Sporazum takođe podrazumeva veću zakonodavnu ulogu Evropskog parlamenta, u kome će sedeti 751 umesto dosadašnjih 736 poslanika.

Evropski parlament će dobiti glas u čitavom nizu novih pitanja kao što su legalna imigracija, pravosudna i policijska saradnja u borbi protiv kriminala, strukturalni fondovi, službe od opšteg ekonomskog interesa, zaštita privatnih podataka ili prava intelektualne svojine.

Od sada, pristanak parlamentaraca biće neophodan i za usvajanje dugoročnog, sedmogodišnjeg budžeta Unije, a oni će imati izvesna ovlašćenja i u usvajanju godišnjih budžeta.

Sporazum je potpisan 13. decembra 2007. u Lisabonu, da bi potom Irska i Češka usporile primenu ovog dokumenta – Irska zbog negativnog ishoda referenduma, dok je Češka zahtevala izuzeće iz Povelje o osnovnim pravima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here