Lionel Mesi dobitnik ”Zlatne lopte”

0

 

Najbolji igrač Barselone Lionel Mesi dobitnik ”Zlatne lopte”

 

 

Ovo prestižno priznanje, koje tradicionalno dodeljuje "Frans fudbal", ranije je bilo poznato pod imenom "Evropski fudbaler godine", a dobija se na osnovu glasanja u kome učestvuju sportski novinari iz celog sveta.
 
Argentinac Lionel Mesi, koji je sa španskom Barselonom prošle sezone osvojio sva tri trofeja, Ligu šampiona, titulu prvaka Španije i Kup kralja, bio je glavni favorit za osvajanje priznanja.

O ”Zlatnoj lopti”

Nagrada se dodeljuje od 1956. i tada je bila namenjena najboljem evropskom igraču, a tek od 1995. u konkurenciju su uključeni i fudbaleri sa drugih kontinenata koji igraju u Evropi, a u izboru za fudbalera godine učestvuje 96 novinara sa svih meridijana.

Francuski fudbalski magazin u nedelju je objavio skraćenu listu od deset kandidata, koji su ostali u konkurenciji za osvajanje prestižne nagrade.

 

Pored Mesija i proslogodišnjeg laureata, prvotimca madridskog Reala Kristijana Ronalda, na njoj su se nalazila još petorica igrača koji su tokom ove godine igrali ili još igraju u Primeri.

Pored Samjuela Etoa, koji je letos napustio Barselonu, "Zlatnoj lopti" nadali su se još i Zlatan Ibrahimović, Andres Inijesta, Kaka i Ćavi.

Preostala tri kandidata za Zlatnu loptu, branili su čast Premijer lige – Didije Drogba, Stiven Džerard i Vejn Runi. Zanimljivo je da među deset kandidata za najboljeg nije bilo Francuza, Nemaca, ni Italijana.

 

Srpski reprezentativac Nemanja Vidić podelio je 16. mesto sa Luisom Fabijanom iz Sevilje i golmanom Reala Ikerom Kasiljasom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here