Libija uvodi embargo Švajcarskoj

0

Gadafi je 25. februara, na skupu u severoistočnom libijskom gradu Bengazi, prilikom obeležavanja rođenje proroka Muhameda, pozvao na džihad protiv Švajcarske čiju su građani na referendumu izglasali zabranu izgradnje minareta u toj alpskoj zemlji.

 

 

Prvo džihad, a sada i embargo protiv Švajcarske: Moamer Gadafi
 

 

Odnosi dveju zemalja su pogoršani već duže vreme, još od kada je u julu 2008. u Ženevi uhapšen jedan od sinova pukovnika Gadafija, Hanibal, na osnovu tužbe dvojice pripadnika posluge koji su ga optužili za loše postupanje. Libija je, kako navode mediji, već preduzela mere protiv Švajcarske kada je povukla imovinu iz švajcarskih banaka, proterala švajcarske firme sa svoje teritorije i najavila da će obustaviti izvoz nafte u Švajcarsku.

Švajcarska je odgovorila usvajanjem restriktivne politike prema libijskim državljanima kod izdavanja šengenskih viza.

Izvoz iz Švajcarske u Libiju je zanemarljiv i ona je prošle godine u tu zemlju izvezla robu u vrednosti od 106 miliona evra, dok je njen ukupan izvoz iznosio 122,6 milijardi evra. Švajcarska je, u odnosu na 2008, za 80 odsto prošle godine smanjila kupovinu libijske nafte u Švajcarskoj.

 

U međuvremenu, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Krouli izjavio je u Vašingtonu da njegov komentar o govoru Gadafija nije bio lični napad, ali se nije izvinio, što su od njega zahtevale vlasti u Tripoliju.

Ministarstvo spoljnih poslova Libije upozorilo je da će politički i ekonomski odnosi dveju zemalja biti narušeni ukoliko se Vašington ne izvini za taj komentar.

Krouli je, dan posle poziva na džihad, uporedio Gadafijev govor sa obraćanjem libijskog lidera Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle godine, koji je trajao sat i po.

"To me je podsetilo na taj dan u septembru, jednu od nezaboravnih sednica Generalne skupštine UN – mnogo reči i mnogo papira koji lete svuda okolo, ne nužno mnogo smisla", rekao je Krouli.

 

"Poziv na džihad protiv bilo koje države ili pojedinca ima potencijal da nanese štetu i nije nešto što SAD olako shvataju", rekao je Krouli i dodao da Vašington ima pravo da komentariše akcije drugih zemalja, ali da ostaje čvrsto posvećen saradnji s Tripolijem.

"Radujemo se nastavku našeg dijaloga sa Libijom, ali nećemo oklevati da izrazimo zabrinutost zbog izjava ili akcija bilo koje zemlje", rekao je Krouli, dodajući da je vlada severnoafričke države pozvala američkog diplomatu u Tripoliju na razgovor o tom slučaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here