pixabay.com

Ovih dana mnogi žude za sladoledom i jedu ga gotovo svaki dan.

Dijetetičarka Kiran Kembel kaže da se ne moramo odreći sladoleda kako bismo živeli zdravo, ali ključna je umerenost.

“Postoji razlika u tome da li jedete jednu kuglicu sladoleda ili tri. Bitna je i celokupna ishrana. Neko ko jede hranu siromašnu hranjivim materijama i završava dan sladoledom, imaće drugačije zdravstvene učinke od nekoga ko jede hranu bogatu hranjivim materijama i na kraju dana se počasti sladoledom”, izjavila je Kembelova za Parade.

Drugim rečima, veća je verovatnoća da će doći do negativnih zdravstvenih posledica kada se pojede veća porcija, uz drugu hranu siromašnu hranljivim materijama.

“Glavni razlog zbog kojeg se sladoled smatra nezdravim jeste udeo zasićenih masnoća i dodatih šećera. Kada se konzumiraju prekomerno, zasićene masti i šećer negativno utiču na zdravlje srca, podižući količinu LDL holesterola u telu. To povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca i srčanog udara”, pojasnila je.

Konzumacija previše zasićenih masnoća i dodatih šećera takođe negativno utiče na mozak.

“Naučne studije potvrdile su da je ultraprerađena slatka hrana, poput sladoleda, povezana s višim nivoima anksioznosti i depresije. Druga istraživanja o ishrani s visokim udelom saharoze, koja je glavni zaslađivač u sladoledu, pokazuju da konzumacija velikih količina tog sastojka smanjuje našu sposobnost prilagodljivosti promenljivim situacijama i da može da naruši kratkotrajno i dugoročno pamćenje”, ističe dijetetičarka.

Uz navedeno, sladoled možda nije dobar ni za zdravlje creva.

“Studije pokazuju da ishrana s visokim udelom prostih šećera, poput sladoleda, može povećati propustljivost tankog creva kod zdravih ljudi. Ovo povećanje propustljivosti u osnovi znači da toksini mogu dospeti u krvotok i uzrokovati upalu ili druge zdravstvene probleme”, napomenula je.

Umerenost je ključna

Neki proizvođači sladoleda u svojim proizvodima koriste emulgatore koji nisu pogodni za creva.

“Na primer, emulgatori poput karboksimetilceluloze i polisorbata 80 mogu smanjiti raznolikost bakterija u crevima ili dovesti do upale ili kolitisa kod nekih osoba. Čak i određene vrste karagenana, koje se uopšteno smatraju sigurnima, mogu biti povezane s bolestima iritabilnog creva i upalom gastrointestinalnog sistema”, dodaje Kembelova.

Vredi ponoviti da je najvažnija celokupna ishrana i količina sladoleda koju jedemo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here