Pixabay.com

Australija je širom sveta poznata po izobilju netaknute prirode, po kengurima, koalama, otrovnim zmijama i paukovima. Ipak, jedna od prvih asocijacija na ovaj prostrani kontinent su duge peščane plaže, većinom divlje – onakve kakvim ih je priroda stvorila.

Prema zvaničnim podacima, u Australiji postoji ukupno 11.761 plaža. Nalaze se na svim stranama kontinenta i teško je reći da li su plaže lepše u Kvinslendu, Zapadnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Južnoj Australiji ili Viktoriji.

Imajući sve to u vidu, jasno je koliko veliki izazov predstavlja sastaviti listu od, recimo, deset najlepših. Neke imaju beli pesak, poput Vajthejvena u Kvinslendu ili neke od lepotica u okrugu Esperans u Zapadnoj Australiji, a neke kao što su Kurong u Južnoj Australiji ili Plaža 90 milja u Viktoriji spadaju u red najdužih na svetu.

Na popularnoj veb stranici Concrete Playground (Betonsko igralište) potrudili su se da ipak naprave ovaj zahtevan korak i sastave listu deset najlepših plaža, pokušavajući da svojim čitaocima predlože najbolja mesta za beg iz gradske vreve.

Prenosimo njihovu listu, a vi procenite da li biste neku od ovih plaža uvrstili na svoj spisak mesta koje želite da posetite.

PLAŽA 90 MILJA (VIKTORIJA)

Pitanje da li je dužina zaista važna, mora da dobije potvrdan odgovor kada je reč Plaži 90 milja, koja se proteže severoistočnom obalom Viktorije, paralelno s predivnim jezerima Gipslend, koja se nalaze dublje u kopnu. Ova plaža je zapravo dugačka 94 milje, odnosno 151 kilometar, što je čini jednom od najdužih na svetu. Duž nepreglednog peščanog pojasa koji ne presecaju stene i rtovi, možete da se opustite gledajući kitove kako prolaze pučinom ili da obiđete neki od živopisnkih primorskih gradića, poput Vudsajda, Sispreja ili Zlatne plaže.

CRVENA STENA (NOVI JUŽNI VELS)

Neke plaže su prelepe same po sebi, a neke i zbog onoga što ih okružuje. Crvena stena (Red Rock) se nalazi nedaleko od Kofs Harbora i nosi ime po prelepom rtu sazdanom od retkog, crvenog kvarca. Dodatnu lepotu daje joj i bogatstvo zelenila Nacionalnog parka Jurajgir koji se proteže kilometrima u daljinu. Tu je i ušće reke Korindi u more, što upotpunjava božanstvenu sliku ovog mesta na severnoj obali Novog Južnog Velsa.

VAJTHEJVEN (KVINSLEND)

Ova plaža poznata je širom sveta već decenijama. Smeštena je na ostrvu Vitsandej, nedaleko od obale Kvinslenda. Krasi je najsjajniji i najčistiji beli pesak na svetu, koji se sastoji od silicijum dioksida. Do ove čarobne plaže dugačke sedam kilometara dolazi se ili brodom iz prelepog gradića Erli Bič ili helikopterom iz nekog udaljenijeg mesta. Kada dođete na beli pesak Vajthejvena prosto je nemoguće odoleti da ne uskočite u kristalno čisto more koje ga zapljuskuje.

KEJP TRAJBJULEJŠN (KVINSLEND)

Na krajnjem severu Kvinslenda, na mestu gde se spajaju dva prirodna dragulja sa Uneskove liste svetske baštine – Veliki koralni greben i prašuma Dejntri – nalazi se plaža pod nazivom Kejp Trajbjulejšn (Cape Tribulation). Ovaj australijski dragulj leži na oko dva sata vožnje severno od Port Daglasa i okružen je predivnim planinskim pejzažom. Mnogobrojne staze za šetnju protežu se u njenoj pozadini i vode do vidikovaca s kojih se pruža pogled od kojeg zastaje dah.

PLAŽA KURONG (JUŽNA AUSTRALIJA)

Peščani pojas koji oduzima dah crta jugozapadnu granicu Nacionalnog parka Kurong, na jugoistočnoj obali Južne Australije. Duga je oko 220 kilometara, i proteže se od Port Eliota na severu i Kejp Jafe jugu. Smatra se najdužom plažom u Australiji i jednom od najdužih na svetu. Na ovoj plaži završava se i 2500 kilometara dugački tok reke Mari, koja se baš tu utapa u okean. Iza plaže nalaze se močvare, a u okruženju možete videti neke ugrožene životinjske vrste, kao što su papagaj s narandžastim trbuhom, pegava patka i južna žaba.

PLAŽA 75 MILJA (KVINSLEND)

Još jedna iz grupe najdužih plaža nalazi se na ostrvu K’gari, nedaleko od Sunčane obale. K’gari je inače najveće peščano ostrvo na svetu, pa se za obilazak preporučuje vožnja kvadovima ili 4WD džipovima. U moru oko ostrva često obitavaju različite vrste ajkula, dok se na kopnu mogu videti divlji psi, dingosi.

PLAŽA VINSKA ČAŠA (TASMANIJA)

Kvinslend ima Vajthejven, a Tasmanija zaliv i plažu Vajnglas (Vinska čaša), koja je poznata širom sveta po svom jedinstvenom izgledu. Zaliv je u obliku glatkih zakrivljenja koja podsećaju na čašu za vino. Ova tasmanijska lepotica nalazi se na istočnoj obali ostrva, u okviru Nacionalnog parka Frajsinet, a u njenoj pozadini uzdižu se visoka brda na kojima vijugaju kilometri pešačkih staza sa kojih puca pogled kakav retko gde postoji.

KABL PLAŽA (ZAPADNA AUSTRALIJA)

Ova plaža nedaleko od Bruma, na krajnjem severu Zapadne Australije, najpoznatija je po tome što možete da je obilazite jašući na leđima kamile. Iz ove perspektive možete posmatrati jedan od najlepših zalazaka sunca na svetu. Pored belog peska, Kabl plaža je poznata i po liticama oker-crvene boje, koje stvaraju upečatljiv kontrast s plavim morem i plavetnilom neba.

PLAŽA KOSIS (KOKOSOVA OSTRVA)

Ako govorimo o pravoj egzotici, Plaža Kosis na Kokosovim ostrvima je nešto uistinu posebno. Nalazi se na udaljenoj australijskoj teritoriji smeštenoj u sred Indijskog okeana, na oko četiri i po sata leta od Perta. Stručnjak za plaže Bred Farmer proglasio je ovu plažu najboljom u Australiji, u svojoj knjizi „101 najbolja plaža 2017“. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, ovo je mesto za vas, jer je voda kristalno čista, a pod njom se nalazi mnoštvo šarenih korala.

PLAŽA 80 MILJA (ZAPADNA AUSTRALIJA)

Još jedna plaža sa koje puca prelep pogled na Indijski okean i zalazak sunca iz bajke. Iako se zove Plaža 80 milja, zapravo je dugačka 135 milja (220 kilometara), što je čini drugom najdužom u Australiji. U moru se nalazi pravo carstvo morskog života, uključujući delfine, kornjače s ravnim leđima i druge vrste. Ukoliko ste ljubitelj netaknute prirode i istraživanja podvodnog sveta, onda je ovo idealno mesto za vas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here