Đ. Janković
Dobra godina: Izloženo je više od 210 vrsta pronađenih gljiva

Banja Koviljača je 27. put bila prestonica gljiva i gljivara i domaćin tradicionalne izložbe čiji je organizator Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle”. U banjskom parku izloženo je ovoga puta više od 210 vrsta pronađenih gljiva, a brojni posetioci imali su prilike da uživaju u raznovrsnim oblicima, bojama i veličini pronađenih primeraka od kojih su neki lekoviti, drugi jestivi, a neki su za izbegavanje u širokom luku, jer mogu da se pojedu samo jednom.

Dragocene: Gljive je potrebno dobro poznavati kako bi se koristile bez posledica

Sa pet lokacija u lozničkom i malozvorničkom kraju donet je zadovoljavajući broj vrsta gljiva, iako je iza nas sušno leto, a tek u poslednje vreme bilo je nekih kiša koje su probudile pečurke. Pet determinatora je radilo, jer je bilo dosta gljiva i veliki posao da se svaka prepozna i klasifikuje.

Raritet: Jastrebača od sedam kilograma

– Gljivarilo se u subotu, dok je nedelja kao i uvek rezervisana za izložbu. Oba dana vreme je bilo odlično, a vrlo smo zadovoljni i brojem nađenih gljiva. Imamo goste iz 12 gljivarskih društava iz raznih krajeva Srbije, od Novog Sada, Niša, Beograda, Sremske Mitrovice i drugih mesta koji su vrlo zadovoljni našom izložbom i vole da dođu u Koviljaču. Znaju da će ovde, bez obzira kakva bila godina, biti bogata izložba. Naš kraj je bogat gljivama, a ima ih čak puno i u banjskom parku gde su svojevremeno nalaženi i tartufi – kaže Dragica Zarić, predsednica društva.

Razne boje, oblici i veličine

Prema oceni gljivara Svetozara Ruvidića, jednog od osnivača Gljivarskog društva Banja Koviljača koje zvanično postoji od 1997, u odnosu na nekoliko prethodnih ovo je izuzetno kvalitetna godina, jedna od boljih u poslednjih pet.

Zainteresovani i stari i najmlađi

– Izložba ima veliku posećenost i dobro je što smo u banjskom parku gde je uvek mnogo posetilaca. Tako na izložbu dođu ne samo ljubitelji gljiva nego i oni koji naiđu slučajno pa ovde čuju nešto novo, saznaju koliko su gljive dragocene. Naši članovi su uvek tu, raspoloženi da odgovore na svako pitanje i što više ljudima približe svet gljiva – kaže Ruvidić, koji je tridesetak godina “u gljivama”.

Posetioci su fotografisali i slušali korisna objašnjenja

Ovoga puta nije bilo nekih izuzetno retkih vrsta, ali je nađena jastrebača, teška više od sedam kilograma, zatim gljive u narodu poznate kao rujnice, jestive i vrlo kvalitetne, sada su izložene, a nije ih bilo poslednje tri, četiri godine.

Gosti iz 12 društava: Dragica Zarić

Kao i svaki put na kraju su posetioci mogli da degustiraju i čuveni gljivaš, gulaš od raznih vrsta gljiva.

Tri decenije gljivari: Svetozar Ruvidić

Gljivarskom društvu Koviljače u organizaciji 27. izložbe pomogli su Grad Loznica, Turistička organizacija Loznice i MZ Banja Koviljača.

Neumorno odgovarao na pitanja: Srđan Blanuša sa posetiocima

Najmlađi, a iskusan

Posetiocima je o svetu pečurki govorio i najmlađi gljivar Srđan Blanuša koji je došao iz Beograda. Iako ima samo 13 godina o carstvu gljiva zna mnogo, sa devet godina je položio za gljivara i tada dobio nadimak Vitez od gljiva. Uskoro će polagati i za determinatora.

– Član sam novosadskog gljivarskog društva, a izložba u Banji Koviljači jedna mi je od omiljenih i svake godine dolazim. Uvek bude lepo, mnogo nađenih gljiva i volim da pomažem starijim gljivarima i sa posetiocima pričam o gljivama – kaže ovaj dečak koji je neumorno odgovarao na pitanja znatiželjnika.

Ubija neznanje

Ponovljeno je da su ovakve izložbe značajne za edukaciju jer “ljude ne truju i ne ubijaju pečurke već neznanje”, a mi smo među evropskim nacijama koja najslabije poznaje svoje gljive.

Pečurke hodale kraj brojnih štandova

Bazar i zabava

Tokom celog dana osim izložbe u parku je bio organizovan veliki etno-bazar pa su posetioci mogli na više štandova da videti razne rukotvorine, kupe zimnicu, domaće sokove, med, liciderska srca i druge proizvode.

Priređen je i bogat zabavni program uz nastup mažoretkinja i folklora, pa su gosti osim gljiva imali da vide i mnogo toga drugoga, između ostalog i dve hodajuće pečurke sa kojima su se mnogi rado fotografisali.

Ivan Popović

Edukativni karakter

Otvarajući zvanično izložbu Ivan Popović, predsednik MZ Banja Koviljača je u ime grada pozdravio goste i rekao da je “izuzetno velika stvar” 27 godina trajanja jedne manifestacije što je čini jednom od najdugotrajnijih u Loznici i Banji Koviljači.

– Ljubomir Vuksanović Barle, osnivač gljivarskog društva u Banji Koviljači, neko je ko nas je sve zajedno zadužio ovom predivnom pričom o gljivama koja ima i veliki turistički potencijal što se vidi po poseti manifestacije. Njena najbitnija stvar je edukativni karakter i hvala svima koji se trude da Banja Koviljača i Loznica imaju što više ovakvih sadržaja – poručio je Popović.

Otrovna: Gljiva zavodnica

Sprečili tragedije

Jedini u Srbiji: Spomenik gljivi

Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle”, kako je rečeno na početku izložbe, osnovano je na inicijativu grupe zaljubljenika u prirodu, a na njihovom čelu bio je Ljubimir Vukanović Barle, čije ime društvo nosi od pre nekoliko godina. Nastalo je najpre iz potrebe da se stanovništvo edukuje, jer je u lozničkom kraju pre toga bilo trovanje zelenom pupavkom, a stradala je jedna porodica. Od kada postoji društvo ovde nije bilo trovanja sa smrtnim ishodom. Osnovni cilj je edukacija lokalnog stanovništva, a posebno učenika i mladih o značaju i zaštiti gljiva, ali i prirode uopšte. Trenutno ima oko 30 aktivnih članova od kojih tri nose zvanje gljivar, Svetozar Ruvidić, jedan od osnivača, Dragica Zarić predsednica društva, i Snežana Ranković član. Društvo se 2019. učlanilo u Mikološki savez Srbije, a Banja Koviljača je jedino mesto koje u centru ima spomenik gljivi, jedinstven u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here