Youtube/PRVA
Uspesi za večnost: Đoković na markama

Novi Sad, evropska prestonica kulture za 2022, ovekovečen je na dve poštanske marke koje su povodom Dana grada, protekle nedelje puštene u opticaj. Novi poduhvat Pošte Srbije za nezaborav usledio je nakon nedavno objavljenog jedinstvenog izdanja prigodnih maraka posvećenih Novaku Đokoviću, prvom reketu sveta. Inače, Pošta Srbije je uoči Svetskog dana pozorišta 27. marta, 2021. u opticaj pustila nove marke u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije. Na njima su portreti osam slavnih srpskih glumica i velikana scene: Ljiljane Krstić, Tatjane Lukjanove, Radmile Andrić i Milene Dravić i Miodraga Radovanovića Mrguda, Mihaila Miše Janketića, Marka Nikolića i Predraga Ejdusa…

Predlozi sa svih strana

Kako i ko odlučuje o srpskim ličnostima i događajima koji će se naći na poštanskim markama za “Vesti” priča Adam Sofronijević, direktor Radne jedinice Srbijamarka. On ukazuje da postoje dve vrste poštanskih maraka, redovne i prigodne.

– Redovne se koriste u poštanskom saobraćaju, i prevashodna namena im je naplata usluge poštarine. Prigodne, osim naplate poštarine, služe obeležavanju značajnih i važnih jubileja i događaja, ili se izdaju u čast određenih ličnosti – pojašnjava naš sagovornik.

Ni jedne ni druge se ne izdaju bez plana, odnosno programa.

– Kod od izdavanja redovnih maraka se na početku godine utvrđuje plan izdavanja, određuju motivi, tiraži i nominalne vrednosti, a plan može da se tokom godine menjati u skladu sa potrošnjom maraka na šalterima.

Kod prigodnih je postupak nešto drugačiji.

– Kulturne, privredne, sportske i druge organizacije, SANU, istorijski instituti, muzeji, SPC, udruženja filatelista, daju predloge za obeležavanje značajnih jubileja. Stručne službe u Pošti vrše istraživanja o značajnim datumima i ličnostima, a nije retkost da se pojedinci jave sa predlozima – rekao je Sofronijević, ukazujući da kada stručne službe prikupe i sistematizuju predloge, prosleđuju Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koje sačinjava konačnu verziju Predloga programa izdavanja prigodnih maraka za određenu godinu.

Prekršeno pravilo

Kada Program izdavanja stupi na snagu, kreće u realizaciju, a taj proces, kako ističe, podrazumeva nekoliko koraka: izbor motiva, izradu likovnih rešenja i umetničku realizaciju, kao i pripremu tekstova za prigodne koverte za svako izdanje prigodnih maraka.

– Za kompletnu realizaciju tog dela procesa zadužene su stručne službe u Pošti Srbije, odnosno RJ Srbijamarka i uz pomoć i saradnju institucija koje su učestvovale u predlaganju tema za prigodne marke, biraju motive, izrađuju likovna rešenja, tekstove i umetnički oblikuju izdanje.

Otuda su, usklađen izbor tema i motiva i broj prigodnih izdanja u jednoj godini, ne preveliki ali ni premali, bitni faktori koji utiču na uspešnost emisione politike poštanske uprave. Pošta Srbije, po pravilu, obeležava godišnjice rođenja istorijskih ličnosti, a direktor jedinice Srbijamarka ukazuje na nepisano pravilo, da se živi ljudi ne “stavljaju” na marke.

– To pravilo je prekršeno samo povodom izuzetnih svetskih uspeha srpskih sportista, do nedavno samo na ekipnom planu, a prvi put se u 2021. na prigodnoj marki Pošte našao i pojedinac, individualni sportista Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji ovog sporta – kazao je on.

“Sud” kolekcionara

Sofronijević kaže da kada se kompletan tiraž prigodne marke odštampa, direktor Pošte Srbije donosi rešenje o stavljanju u promet, datuma utvrđenog Programom i tim aktom marka postaje sredstvo za plaćanje poštarine.

– Odluke koji će se globalni datumi, događaji iz nacionalne istorije, kulturne i sportske manifestacije ili pak, poznate ličnosti, naći na prigodnim markama, deo su emisione politike svake poštanske uprave u svetu, pa i naše Pošte Srbije – priča nam Sofronijević uz napomenu da se uspešnost emisione politike svake poštanske uprave ogleda u omiljenosti njenih maraka među domaćim i inostranim kolekcionarima.

Pomama za Noletom

Marka ima oznaku koliko novca vredi, a Adam Sofronijević ukazuje da to nije i njena kolekcionarska vrednost.

– Za kolekcionare, filateliste i trgovce markama, vredno je ono što je retko i za čime vlada velika potražnja. Stare marke su kod nas i u svetu, sačuvane u malom broju primeraka i na berzama i aukcijama mogu dostići sume od kojih se zavrti u glavi. Od maraka novijeg datuma, izdvojio bih izdanje u čast Novaka Đokovića, rasprodato u rekordnom roku za kojim još vlada veliko interesovanje – kazao je i čitaoce pozvao da se upoznaju sa filatelističkim izdanjima na sajtu efilatelija.posta.rs. Marke prikazuju Đokovića na terenu i njegove sportske uspehe, između ostalog 350 nedelja na prvom mestu ATP liste, 20 osvojenih grend slemova, da je četiri puta najbolji sportista sveta…