EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Sjedinjene Američke Države su, snabdevajući Izrael oružjem i municijom, postale direktni saučesnici u palestinsko-izraelskom sukobu, baš kao i u Ukrajini, izjavio je danas predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Pružajući diplomatsko pokriće za akcije Izraela, snabdevajući oružjem i municijom, Vašington je, to je svima jasno, postao direktni saučesnik u sukobu, baš kao i u slučaju Ukrajine – rekao je šef ruske diplomatije na otvorenom sastanku Saveta bezbednosti, prenose Izvestija.

Prema njegovim rečima, krvoproliće u Gazi biće zaustavljeno ako SAD prestanu da podržavaju Izrael, ali, kako je naveo, “Vašington to ne želi ili ne može”.

Napomenuo je da predlog Moskve za sastanak svih “spoljnih igrača” koji utiču na strane u Gazi ostaje na snazi.

– Naš predlog ostaje na snazi za sastanak svih spoljnih igrača koji imaju uticaj na različite frakcije u Gazi i na Zapadnoj obali i koji mogu, ako govore jednim glasom, pomoći da se prevaziđu podele u palestinskim redovima. Susedi Izraela su pod pretnjom da budu uvučeni u sukob velikih razmera sa njim – zaključio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova doputovao je u Njujork da predsedava otvorenom ministarskom debatom Saveta bezbednosti UN od 16. do 17. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here