EPA-EFE
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija i Kina imaju stabilne odnose koji doprinose razvoju dve zemlje.

– Bilateralni odnosi su dostigli nivo bez presedana U aktuelnim geopolitičkim realnostima, rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija pokazuju apsolutnu stabilnost i zrelost, nastavljajući da doprinose sveobuhvatnom razvoju naših zemalja – rekao je Lavrov na ceremoniji otvaranja izložbe posvećene 75. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije sa Narodnom Republikom Kinom.

Lavrov je istakao da se Ruska Federacija raduje poseti kineskog predsednika Si Đinpinga tokom samita BRIKS-a u Kazanju od 22. do 24. oktobra, prenela je agencija RIA Novosti.

Kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhui rekao je da su tokom 75 godina odnosi dve zemlje prošli “trnovit” put, a da se sada saradnja dinamično razvija, a odnosi postaju sve jači i stabilniji i da su na nivou bez presedana.

Rusija i Kina proslavile su 2. oktobra 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sovjetski Savez je bio prva država koja je priznala Narodnu Republiku Kinu već sledećeg dana nakon njenog proglašenja 1. oktobra 1949. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here