EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Hamas je izveo teroristički napad na Izrael, koji je Rusija osudila. Moskva održava kontakte samo s političkim krilom Hamasa, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Hamas je 7. oktobra izveo teroristički napad koji smo mi odmah osudili. Hamas ima političko odeljenje koje deluje u Dohi i mi imamo odnos s tim političkim odeljenjem, hitno smo se povezali s ljudima u Dohi da bismo razgovarali o sudbini ljudi koji su uzeti kao taoci“, rekao je Lavrov nastupajući u onlajn formatu na forumu u Dohi.

On je naveo da je reč i o građanima Rusije i njenih suseda, ali i o izraelskim državljanima.
Lavrov je naglasio da ruska strana ne ispoljava licemerje govoreći o velikim gubicima među civilima u palestinsko-izraelskom sukobu.

„Na vama je da sudite. Ne mislim da ispoljavam licemerje ili da ga ispoljava Rusija“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje ne misli li da je stav Rusije u aktuelnom bliskoistočnom sukobu licemeran ako se ima u vidu iskustvo ruske vojne operacije u Siriji i borbenih dejstava u Čečeniji u periodu od 1990. do 2000. godine.

„Mi nikada nismo krili kako su se borbena dejstva sprovodila u Čečenskoj Republiici. Nikada nismo krili šta smo radili u Siriji, na zahtev legitimne sirijske vlade koja je imala predstavništvo u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Lavrov.

Ministar je naglasio da se ruska strana borila protiv niza terorističkih organizacija koje su, pre svega, nastale usled invazije SAD na Irak.

„I mi ćemo nastaviti da se borimo protiv terorizma“, naglasio je šef ruske diplomatije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here