EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Vašington i njegovi saveznici u Azijsko-pacifičkom regionu aktiviraće sisteme koji spadaju u nosače nuklearnog oružja, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– SAD uz podršku svojih saveznika uporno dovlače u region elemente vojno-strateške infrastrukture i tamo će aktivirati sisteme koji spadaju u nosače nuklearnog oružja, izvodeći vežbe zajedno sa Južnom Korejom i Japanom u sve provokativnijim i destabilizujućim šemama takozvanog širenja nuklearnog obuzdavanja – rekao je Lavrov.

On je dodao da je savez SAD i Južne Koreje na putu da se pretvori u trojni blok uz učešće Japana.

– Došlo je do toga da se američko-južnokorejski savez već otvoreno naziva, po analogiji sa NATO, ‘nuklearna alijansa’ koja je očigledno na putu da postane trojni blok uz učešće Japana, koji je demonstrativno krenuo putem remilitarizacije – rekao je Lavrov.

Ranije je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nastasjin rekao da se stiče utisak da su Sjedinjene Američke Države i Japan, pod izgovorom pretnje od Severne Koreje, Kine i Rusije, otpočeli pripreme za veliki oružani sukob u Azijsko-pacifičkom regionu.

Prethodno je objavljeno da će SAD i Japan formirati novu strukturu združene vojne komande radi povećanja interakcije i koordinacije među američkim snagama, lociranim u Japanu i snagama za samoodbranu. Nova struktura biće stvorena zarad bolje koordinacije sa Združenom operativnom komandom, koja će objediniti komandu kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga samoodbrane od 240 vojnika i biće formirana do kraja ove finansijske godine (1. aprila 2024-31. marta 2025. godine).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here