SPKD Prosvjeta
DIRLjIVE SCENE: Detalj iz predstave

Poetski kabare “Deca”, u izvedbi Bečkog teatra mladih, oduševio je publiku u kojoj su bili naši ljudi koji žive u austrijskoj prestonici. Bečki teatar mladih je deo odbora SPKD Prosvjeta u Austriji, a premijera kabarea je izvedena u kultnom bečkom pozorištu Atelije teater.

Inspirisan stvaralaštvom Mike Antića i Đorđa Balaševića, ovaj kabare ukazuje na probleme sa kojima se deca suočavaju tokom odrastanja. Prve ljubavi, rastanci, siromaštvo, odlazak u rat – ove važne teme glumci su približili publici kroz poeziju, igru i pesmu.

Veselin Rafailović

Diplomirana glumica Ena Pavlović potpisuje režiju ovog dirljivog ostvarenja, dok iza plesnih koreografija stoji Anja Rudić, nekadašnja prvakinja Vojvodine u standardnim i latino-američkim plesovima. Glumačku postavu čine Vesna Špirić, Nikola Despotović, Kristina Đenđinović, Aleksandar Gavrić, koji su igrali belu decu, i Anja Rudić, Marija Živanović, Bojana Radoman, Veselin Rafailović i Đorđe Despotović, koji su tumačili uloge crne dece.

– Sva deca na ovom svetu dele iste strahove, boli i nadanja. U vremenima kada svedočimo rasizmu, mržnji, ratovima i stradanjima, samo ljubav i tolerancija mogu spasiti svet. To je poruka koju smo želeli da pošaljemo – kazao je Đorđe Despotović, koji je u ulozi crnog deteta debitovao na “daskama koje život znače” i raznežio publiku svojim raskošnim talentom.

Izvođenjem pesme “Neki novi klinci”, Vesna Špirić rasplakala je prisutne, dok su sjajne plesne tačke Anje Rudić izazvale lavinu oduševljenja u publici.

SNAŽNE PORUKE: Crna i bela deca

– Nije bilo lako jer je istovremeno moralo da se pokaže puno emocija i misli na igru, pevanje i glumu – ističe Vesna Špirić.

Veselin Rafailović kaže da je prvobitna namera bila samo poetsko veče posvećeno poeziji Mike Antića.

– Onda smo rekli “pa zašto ne ubacimo i neke pesme Đorđa Balaševića i napravimo poetski kabare”. Tu je uskočila Ena Pavlović koja je napravila izvanredan posao.

Režiserka Ena Pavlović navodi da je bilo vrlo izazovno izvući iz glumaca ono najbolje što čuči u njima.

– Verujem da sam kroz “Decu” u tome uspela, sudeći po reakcijama publike koja je prepoznala čistu emociju, često skrivenu u svakodnevici punoj banalnosti – zadovoljna je Ena Pavlović.

Publika je posle predstave imala samo reči hvale za ono što su mladi glumci prikazali. Svi koji su bili na ovoj predstavi kažu da će rado doći ponovo da ih gledaju.

ZAHVALNOST GLUMACA: Cveće za rediteljku

Pripremaju novu predstavu

Bečki teatar mladih vredno radi na pripremi još jednog pozorišnog komada po scenariju Vesne Špirić, koja je Klub mladih umetnika Prosvjete osnovala još 2016. godine, tada sa ciljem da pruži mladim autorima poezije priliku da predstave svoje stvaralaštvo širem auditorijumu.

U međuvremenu, klub je pored pesničkih večeri počeo da organizuje predstave, slikarske radionice i časove plesa, a za sada broji više od 50 članova.

Srce i umeće

Kabare kao forma prvi put se našao na programu Teatra mladih i rezultat je dosadašnjeg uspešnog delovanja njegovih članova u različitim oblastima umetnosti.

– U teoriji, ovaj projekat bi mogao da se nazove “siromašno pozorište”, međutim, nikako sadržajem ili duhom. Uz skromnu scenografiju i kostim, kao i minimalni broj rekvizita, mi ipak imamo nešto mnogo važnije: glumca, njegovo srce i umeće – istakla je režiserka Ena Pavlović.