Tanjug
Miroslav Lajčak

Nemački poslanik i izvestilac za Kosovo u Bundestagu Tomas Haker govoreći o dijalogu Beograda i Prištine navodi da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak nije bio fer te da Srbija ukoliko želi u EU mora da prizna nezavisnost Kosova.

– Samit Berlinskog procesa je bio veliki uspeh. Uspeli smo da otključamo Cefta sporazum između šest članica, šest država Zapadnog Balkana o slobodnoj trgovini. Ovako nešto je odlagano iz godine u godinu i sada su se konačno dogovorili. Mislim da je to zaista bio veliki uspeh i zahvalan sam posebno Vladi Kosova koja je na kraju omogućila da se otvori put za jedan važan sporazum – rekao je Haker.

Što se tiče dijaloga, Haker smatra da je potreban novi pristup i da Lajčak nije bio fer. Prema njegovim rečima, mere protiv Kosova su nepravedne i treba ih odmah ukloniti. Kaže i da Srbija mora da prizna Kosovo da bi ušla u EU.

– Trenutno, na putu integracije Kosova i Srbije u EU, ovaj bilateralni dijalog je jedna od najvažnijih stvari. Imali smo mnogo pokušaja da rešimo probleme, da otklonimo prepreke, ali koliko god da nastavimo, uvek ima koraka unazad. Stoga je neophodan novi početak dijaloga. Videli smo sporazume koje je Vučić smatrao važećim bez potpisa, a pola sata kasnije je rekao da je taj sporazum protivan ustavu njegove zemlje. Sada ćemo imati novog izaslanika za dijalog. Miroslav Lajčak odlazi početkom sledeće godine. Mislim da imamo priliku za novi početak dijaloga. Poslednjih meseci Lajčak više nije važio za poštenog posrednika. Sada se nadam da ćemo ga imati – rekao je Haker za A2CNN.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here