Lajčak: Ne priznajemo Kosovo

0

"Nećemo ga priznati (Kosovo) i to ostaje naš stav", rekao je Lajčak sinoć, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova samoproklamovane republike Kosovo Skenderom Hisenijem.

 

Stav Slovačke ostaje isti – ne priznajemo nezavisnost Kosova: Miroslav Lajčak
 

 

Lajčak je danas održao konferenciju za novinare u Medija centru u Čaglavici, na kojoj je objasnio da je cilj njegove posete Kosovu da pruži podršku procesu regionalne saradnje.

"Voleli bismo da vidimo pravu komunikaciju između Prištine i Beograda, istovremeno želimo da Balkan bude deo Evropske unije", rekao je Lajčak.

 

On se susreo i s kosovskim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom I Hašimom Tačijem.

Sejdiu je preneo Lajčaku da kosovske institucije nastoje da integrišu manjine, ocenivši opstrukcijom Srbije što podržava lokalne i druge strukture u kojima rade Srbi na Kosovu. Slovački šef diplomatije se juče sastao sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, ali detalji tog sastanka nisu saopšteni.

Lajčak je najavio da će slovačke vlasti narednih dana preduzeti korake kako bi Slovačka priznala pasoše Kosova i Metohije, naveli su prištinski mediji.

Iz kabineta kosovskog predsednika je preneto da je Lajčak izrazio interes Slovačke za sveobuhvatnu saradnju sa Kosmetom, posebno u oblastima koje će olakšati život ljudi.

Lajčak je preneo da se slaže da je kosovski slučaj jedinstven (sui generis) i da se ne može koristiti kao presedan za bilo koje druge zemlje.

Sejdiu i drugi kosovski zvaničnici su Lajčaku ponovili zahtev da Slovačka prizna nezavisnost Kosova, naglasivši da se "točak istorije ne može zaustaviti ili vratiti unazad".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here