EPA
Avio-kompanija Kvantas

Nakon odlaska izvršnog direktora Kvantasa Alana Džojsa, još jedan od vodećih čelnika australijske avio kompanije se sprema za odlazak. Predsednik Kvantasa Ričard Gojder će podneti ostavku u narednih 12 meseci, dok Upravni odbor kompanije pokušava da popravi narušenu reputaciju ovog giganta avio industrije.

Upravni odbor Kvantasa je sa ovom informacijom izašao u sredu, 11. oktobra. Odluka dolazi nakon što je Viši sud prošlog meseca utvrdio da je avio-kompanija postupila nezakonito kada je otpustila 1.700 članova zemaljske posade tokom pandemije kovida 2020.

Da podsetimo, regulator konkurencije je, takođe, nedavno tužio avio-kompaniju zbog navodne prodaje karata za hiljade letova, koji su već bili otkazani 2022.

Inače, Gojder je predsednik Kvantasa od kraja 2018. Prema rečima Upravnog odbora, sada je vreme za obnovu Odbora.

– Kao odbor, priznajemo značajne probleme sa reputacijom i sa korisničkim uslugama sa kojima se grupa suočava, i svesni smo da je neophodno prihvatiti odgovornost kako bi se povratilo poverenje – rekao je Gojder u saopštenju.

Pre manje od tri nedelje, Gojder je još uvek tvrdio da ima poverenje odbora i veliki investitori su želeli da on ostane.

Gojder se pojavio pred istragom Senata u kojoj se ispituje odluka savezne vlade da odbije ponudu Katar ervejza za dodatne letove, zajedno sa izvršnom direktorkom Vanesom Hadson i generalnim savetnikom kompanije Endrjuom Finčom pre dve nedelje.

Tokom tog „vatrenog“ saslušanja, on je dva puta ponovio tvrdnju da ima podršku akcionara Kvantasa, uprkos tome što su akcionari tražili njegovu ostavku dan ranije, i obavestili ostatak odbora.

Rejčel Voterhaus, izvršna direktorka Australijskog udruženja akcionara (ASA) pozdravila je odluku Gojdera da napusti upravni odbor avio-kompanije.

– Predsednik i odbor Kvantasa zahtevaju liderstvo, a akcionari će biti zadovoljni kada vide da dolazi obnova odbora. Biće važno da odbor razmisli o pitanjima upravljanja i osigura da su u odboru postavljeni ljudi sa pravim veštinama, kako bi se podržala efikasna organizaciona strategija, koja se fokusira na klijenta i vraćanje poverenja – rekla je ova direktorka.

Ed Džon iz Australijskog saveta investitora za penziju (ACSI) rekao je da je razvoj bio važan korak napred u obnavljanju poverenja kompanije Kvantas sa svojim dugoročnim investitorima.

– Promena na nivou odbora je prilika za resetovanje i vraćanje poverenja u kompaniju, a sve oči su uprte u imenovanje novog predsednika, koji će voditi preokret – rekao je Džon.

Avio-kompanija je rekla da će se članice odbora, Žaklin Hej i Maksin Brener, povući sa Kvantasovim polugodišnjim rezultatima, u februaru 2024.

Navodi se da će tri nova direktora biti ponuđena za izbor na ovogodišnjoj, godišnjoj skupštini 3. novembra.

Među njima su novi izvršni direktor i izvršni direktor kompanije Kvantas Vanesa Hadson, dr Heder Smit i Dag Parker.

Kada budu postavljeni novi direktori, odbor će imati prosečan mandat od oko tri godine na godišnjem sastanku 2024. godine, pružajući ravnotežu „svežeg rukovodstva sa neophodnim kontinuitetom“ u odboru.

Međutim, Sindikat transportnih radnika (TVU) je kritikovao tu najavu, rekavši da Gojder pokušava da se „penzioniše u dostojanstvu nakon što je predsedavao nezakonitom ponašanju“, a nova izvršna direktorka, Vanesa Hadson bi trebalo da bude isključena iz odbora.

Oštar stav sindikata

Majkl Kejn, nacionalni sekretar TVU, mišljenja je da je potrebno potpuno resetovanje upravljanja u avio-kompaniji.

– Ova najava je pokušaj Gojdera da ode na dostojanstven način sa još jednom platom u džepu, nakon što je predsedavao najvećim slučajem ilegalnih otpuštanja u istoriji Australije. Ovo nije prava obnova odbora, ovo je samo menjanje stolica. Bez predstavljanja radnika, uprava Kvantasa je ignorisala potrebe radne snage i desetkovala radna mesta i standarde. Novi početak upravljanja Kvantasom zahteva novi sastav odbora, koji isključuje generalnog direktora i ugrađuje predstavnika radnika, kako bi se izbeglo ponavljanje kolosalnih grešaka u rasuđivanju koje se ponavljaju – naglasio je Kejn.

Repatrijacija iz Izraela

Usred nove velike bure u Kvantasu, australijska vlada je zatražila od ove kompanije, kao i od Virdžina, da hitno pomognu u repatrijaciju Australijanaca iz Izraela.

U ponedeljak je ministarka spoljnih poslova Peni Vong naložila ministarstvu da započne planiranje operacije, a ministarka saobraćaja Ketrin King razgovarala je sa izvršnim direktorima obe avio-kompanije kako bi „prenela vladin osećaj hitnosti i zamolila ih da rade sa Ministarstvom spoljnih poslova na opcijama za letove za repatrijaciju“.

Procenjuje se da je oko 12.000 Australijanaca u Izraelu, ali su mnogi od njih dvojni državljani koji neće nužno želeti da odu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here