EPA-EFE/JOEL CARRETT
Kvantasovi avioni na sidnejskom aerodromu

Kvantas i Virdžin sada čine 95 odsto domaćeg, australijskog tržišta, što je dominacija veća nego u bankarstvu i trgovini, i omogućava avio-kompanijama da povećaju profitne marže, upozorilo Australijsko udruženje aerodroma (AAA).

Kontinuirani duopolizam grupe Kvantas, koja uključuje i budžetskog prevoznika Džetstar i Virdžin Australija, u sektoru domaće avijacije, takođe, je omogućio da cene avionskih karata porastu iznad nivoa pre pandemije, i u vreme kada su se prilagođavale inflaciji, navodi se u podnesku nacionalne organizacije aerodroma upućeno parlamentarnoj istrazi.

Cene domaćih avionskih karata u Australiji porasle su za 22,6 odsto između 2019. i 2022. godine, saopštila je AAA, uz povećanje od 19,3 odsto između prvih kvartala 2020. i 2023. godine.

Avio-kompanije povećavaju cene avionskih karata uprkos padu cene avionskog goriva. Cene su u maju pale na 137 dolara po barelu, što je pad sa maksimuma od 259 dolara u junu 2022, nakon invazije na Ukrajinu, kada su avio-kompanije navele visoku cenu goriva kako bi opravdale rekordne cene karata.

AAA je saopštila da su uprkos jeftinijem mlaznom gorivu i aerodromskim taksama, koje su porasle za svega tri odsto između 2019. i 2022. godine, australijske domaće avio karte i dalje visoke.

U međuvremenu, kako nisu imali značajnu konkurenciju, dva avio giganta nisu se trudila da poboljšaju vremenske performanse i poleću na vreme, tako da je AAA primetila da su stope otkazivanja i kašnjenja nazadovale.

Ovo telo je ujedno saopštilo da je domaći učinak tačnosti za april 2023. bio 71,8 odsto, što je znatno ispod dugoročnog industrijskog proseka od 81,5 odsto.

To je izazvalo zabrinutost zbog tržišnog udela Kvantasa i Virdžina, ali najviše zbog dominacije Kvantasa, koji sada drži 66 odsto domaćeg vazduhoplovstva, posebno nakon pandemije, kada je Virdžin otišla u stečaj i pojavila se sa novim vlasnicima.

Analiza Kvantasove domaće zarade pre plaćanja kamata i oporezivanja, što je i pokazatelj profitnih marži, pokazuje povećanje sa 12 odsto u 2016-17. na 18 odsto predviđenih u protekloj finansijskoj godini. Ovo je zapravo predstavljalo povećanje profitne marže od 50 odsto tokom šestogodišnjeg perioda.

AAA navodi da su tipične profitne marže za domaće avio-operatere u Australiji između osam i deset odsto. U njemu je istaknuto da je profitna marža Vulvortsa, kompanije koja sama kaže da je povećala svoje marže u toku rasta troškova života, sa 5,6 na 5,9 odsto u protekle tri godine.

Izvršni direktor Australijske asocijacije aerodroma, Džejms Gudvin, rekao je da Australijanci plaćaju više avionske karte kao rezultat uticaja kompanije Kvantas i Virdžin.

– Nema pobednika kada bilo kojim tržištem toliko dominiraju jedan ili dva igrača, to zaista menja način na koji tržište funkcioniše – naglasio je Gudvin i dodao da se Australija približava tački u kojoj su novi konkurenti previše uplašeni da uđu na tržište.

Prema njegovim rečima, dva glavna igrača odlučuju gde će i kada će leteti, a regulatori mogu da postanu nevoljni da reaguju, jer smo se toliko oslonili na njih, kako bi smo omogućili Australijancima da lete.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Bonza, nova avio-kompanija koja je pokrenuta u januaru, u četvrtak objavila da će prekinuti pet od svojih 27 linija zbog niske potražnje.

Četiri banke drže 75,2 odsto tržišta

Tržišni udeo kompanije Kvantas i Virgin od 95 odsto znatno je veći od ostalih industrija, saopštio je AAA. U bankarstvu, dva najveća igrača, Komonveltbanka i Vestpak, kontrolišu 47,3 odsto tržišta hipotekarnih kredita, dok četiri velike banke kontrolišu 75,2 odsto tržišta.

Kols i Vulvorts imaju 64 odsto tržišnog udela u prodaji hrane i namirnica, dok u telekomunikacijama Telstra i Optus kontrolišu 81 odsto tržišta, navodi se u podnesku AAA.

Nema prostora za Bonzu i Reks?

Gudvin je pozvao vladu Albanezea da direktivu Australijskoj komisiji za konkurenciju i potrošače (ACCC), da nastavi praćenje konkurencije u avio-kompanijama, koju je pokrenula Koalicija na početku pandemije.

Direktiva je, inače, istekla u junu, a u svom konačnom izveštaju ACCC je rekao da nedostajuća rešenja onemogućavaju značajnu konkurenciju u avijaciji, pre svega dodelu slotova na aerodromu u Sidneju gde je broj poletanja i sletanja ograničen zakonom.

Naime, Bonza i Reks su se požalili da nisu u mogućnosti da pristupe terminima, koji bi im omogućili da prošire usluge do Sidneja.

Stav Kvantasa

Portparol Kvantasa je rekao da je Australija jedno od najotvorenijih i najkonkurentnijih avio tržišta na svetu i da prvi put “sada imamo četiri mlazne avio-kompanije koje se takmiče na domaćem tržištu“.

Ujedno je rekao da avio-kompanija poslednjih meseci poboljšala tačnost i loše rukovanje prtljagom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here