EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je, upitan da li želi ujedinjenje sa Albanijom, da “kosovski ustav to trenutno ne dozvoljava”, prenosi grčki medij “To Vima”.

Kurti je istakao da Albanci na Kosovu čine 93 odsto stanovništva.

– Mi smo jedan narod, ali dve države. Osvojio sam vlast u februaru 2021. obećavajući poslove i vladavinu prava i oni ostaju moj prioritet. Imamo odlične odnose sa Albanijom. U ovom trenutku ustav Kosova ne dozvoljava ujedinjenje i mi smo fokusirani na odbranu naše zemlje, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ali, ponavljam da imamo odlične odnose sa Albanijom i, iako smo jedan narod, mi smo dve različite države – kazao je Kurti.

On je naveo da većina kritika na njegov račun u vezi sa ujedinjenjem sa Albanijom dolazi od – Srba.

– Oni žele da Republika Srpska bude ujedinjena sa Srbijom. Oni su izmislili takozvani “srpski svet” kao eufemizam za “veliku Srbiju – rekao je Kurti u intervjuu za “To Vima”.

Povodom njegove nedavne posete Tetovu, gde su se vijorile zastave “velike Albanije”, Kurti je upitan šta za njega znači taj projekat.

– Pozvala su me dva gradonačelnika, iz Skoplja i Tetova. U moja dva obraćanja u ova dva grada nema ničeg što bi moglo da naškodi bilateralnim odnosima. Imamo odlične odnose sa Severnom Makedonijom. U svom govoru na trgu u Tetovu, gde su se okupile hiljade, zahvalio sam Severnoj Makedoniji što je priznala Kosovo. Jedan od hiljadu okupljenih držao je zastavu sa mapom koja pokazuje iz kojih krajeva su Albanci autohtoni na Balkanu. Moja poseta i dva govora ne mogu se okarakterisati zastavom – poručio je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here