EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji imao 17 bilateralnih sastanaka i razgovora sa političarima i predstavnicima iz Evrope i sveta.
Kurti je na Fejsbuku nabrojao sastanke koje je održao u Minhenu.

Naveo je da su na sastanku sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, on i predsednica Vjosa Osmani istakli da je važno da Grčka prizna Kosovo, “kao sledeći prirodni korak ka daljem produbljivanju odnosa između dve države”.

Kurti kaže da su u odvojenim sastancima s visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarali o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Kosovski premijer navodi da su o bilateralnim odnosima i poljima saradnje razgovarali sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, premijerom Bugarske Kirijem Petkovom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kurti kaže da su sa komesarom EU za budžet i administraciju Johanesom Hanom tražili i dobili obećanje za veću finansijsku i tehničku podršku u obrazovanju i zapošljavanju mladih.

Na sastancima sa ministrima Australije, Švedske, Nemačke i Jordana, kako kaže Kurti, zahvalili su jedni drugima na dobrim odnosima i iskazali spremnost za njihovo unapređivanje.

Drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije Kurti se, kako navodi, sastao sa američkim senatorom iz Ajove Džonijem Ernstom za koga je rekao da je prijatelj Kosova i izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Kurti kaže da se sastao i sa čelnicima nemačkih političkih stranaka, šefom nemačkog SPD Larsom Klingbajlom, predsednikom Hrišćansko-demokratske unije Nemačke Fridrihom Mercom i sa predstavnikom Stranke Zelenih Omidom Nuripurom, kao i sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here