EPA

Premijer Kosova Aljbin Kurti je intervjuu za bugarsku televiziju kazao da predsednik Rusije Vladimir Putin misli samo na teritoriju, a ne na narod, i da zato želi što više od Ukrajine, jer mu je želja da obnovi Rusko carstvo, u kome će biti ne samo predsednik, već i novi car 21. veka.

Kurti je izjavio za bugarsku BNT da vidi plan Kremlja da iskoriste sve što im padne na pamet kako bi opravdali ono što planiraju godinama.

– Da bi pomogli Srbiji, oni žele da iskoriste Kosovo i tako pravdaju aneksiju Krima i Donbasa. Postojao je genocid na Kosovu od strane Srbije i u proleće 1999. godine, a NATO je intervenisao da okonča genocid – kaže Kurti.

Kakva je vaša prognoza završetka rata u Ukrajini?

– Jasno je da ruski napad u Ukrajini nije uspešan. I sada smo svedoci pokušaja podele Ukrajine. Oni će hteti da uzmu što više teritorije od Ukrajine, jer posle ovih stravičnih zločina koji su se dogodili na ukrajinskoj teritoriji kao posledica ruske okupacije i vojne agresije, ne vidim kako još mogu da se nadaju uspostavljanju marionetske vlasti. Zbog toga postoji veliki rizik da će insistirati na podeli Ukrajine na zapadni i istočni deo.
Tako bi istočni deo bio pod kontrolom Rusije i oni Ukrajinci koji ne žele da njima vlada Moskva bi bili deportovani u zapadni deo zemlje. Mislim da je ambicija Moskve da zapadna Ukrajina bude zemlja bez izlaza na more, tj. bez izlaza na Crno more. Nažalost, predsednik Putin misli samo na teritoriju, a ne na narod.

Da li se plašite da bi Ukrajina mogla postati druga Bosna? 

– Mislim da je poređenje Ukrajine i Bosne veliki rizik, jer bi eventualna podela Ukrajine mogla biti slična podeli Bosne. Do sada su ljudi u Ukrajini živeli zajedno, bez obzira na nacionalnu, versku ili politička ubeđenja. Možda neki od njih imaju jake simpatije prema Rusiji, ali su ipak koegzistirali sa onima koji nisu imali simpatije prema Moskvi. Sada, nakon ovog nasilja, nakon ovog upada vojne mašinerije na čelu sa predsednikom Putinom, koji je s jedne strane nostalgičan za dalekom prošlošću Rusije, a s druge strane ogorčen zapadnim demokratijama, moglo bi da dovede do još većeg rasturanja društvene kohezije unutar zemlje.

Plašite li se novog rata na Balkanu?

– Mislim da je to moguće i moramo biti veoma oprezni. Kremlj ima interes za eskalaciju rata. Kada autokratija traje predugo, ona se pretvara u rat. Mislim da on želi da stvara više problema za EU ​​i NATO jer mrzi Zapad, mrzi zapadne demokratije. I gde god postoje slabosti kao što su nesuglasice, krhke situacije, verujem da će u narednim nedeljama, mesecima i godinama pokušati da iskoristi, ali nadam se da ovo neće trajati tako dugo – rekao je Kurti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here