EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore 14. februara izjavljivao da će “uvođenje reciprociteta Srbiji biti jedna od prvih odluka kada dođe na vlast“, ali do toga do danas nije došlo, podseća Reporteri, ukazujući na promenu u najavljenoj politici kosovske vlade.

Kako se ističe, Kurti je u toku predizborne kampanje istakao da je uzajamnost u odnosima jedan od najvažnijih principa, jer se zasniva na jednakosti.

– Uzajamnost je dublja od plana jer je princip, ima normativnu dimenziju i proizlazi iz koncepta jednakosti koja je zdravi princip međunarodnih odnosa. Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom je pitanje dana ili nedelje, a ne meseca, to je jedna od prvih stvari koje ću učiniti – rekao je Kurti, braneći tezu o uvođenju reciprociteta.

Ministarka industrije preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari danas je, međutim, izjavila da ne vidi reciprocitet kao rešenje problema, a Reporteri podseća da je Hajdari pre godinu dana “rekla da je reciprocitet mera jednakosti i građanstva”.

“Bez reciprociteta nema jednakosti, nema države ni suvereniteta“, napisala je tada Hajdari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here