Kosovo online
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je, komentarišući albansko-makedonske odnose, da u interesu Kosova nije da Severna Makedonija bude deo Otvorenog Balkana, već da realizuje strateške sporazume i projekte sa Prištinom, kao što je izgradnja tunela Prizren-Tetovo.

Kosovski premijer je rekao da Kosovo ima punu podršku aktuelne Vlade Severne Makedonije za izgradnju tunela koji će povezati Prizren sa Tetovom.

– Verujem da Kosovo i Severna Makedonija imaju veoma dobre odnose kao dve zemlje koje su orijentisane ka demokratskom Zapadu. Severna Makedonija je takođe i članica NATO i istovremeno sarađujemo na mnogim poljima, kao rezultat sporazuma koje smo sklopili. Naš primarni interes je put Prizren-Tetovo. Znate kako se kaže da je postojao grad na nebu, ali kada je pao na zemlju, Šarske planine su ga podelile na dva dela, na Prizren i Tetovo, a mi sada želimo da povežemo njih tunelom i u tome imamo punu podršku Vlade Severne Makedonije – rekao je Kurti u intervjuu za Albansko-američki kulturni centar Struga u SAD, tokom boravka u Njujorku.

Aktuelnu vladu u Severnoj Makedoniji čine VMRO-DPMNE premijera Hristijana Mickoskog i koalicija albanskih partija VLEN, koju je Pokret Samoopredeljenje podržao na parlamentarnim izborima.

Za prethodnu vladu, čiji je DUI Aljia Ahmetija bio važan deo, Kurti je rekao da je “u početku bila veoma dobronamerna”, ali da onda “nije funkcionisala” kada je Severna Makedonija postala aktivna u Otvorenom Balkanu.

– Prethodna Vlada Severne Makedonije je u početku bila veoma blagonaklona. Održali smo zajednički sastanak u septembru 2021. godine, ali onda to nije uspelo i Severna Makedonija je postala aktivna u Otvorenom Balkanu. Zbog toga imamo veliki interes da Severna Makedonija s jedne strane ne bude deo Otvorenog Balkana, a sa druge da bude što aktivnija da što pre sprovede zajednički sporazum o osovini Prizren-Tetovo – rekao je Kurti.

On je stao u odbranu VLEN-a, koji kritikuju albanske stranke u opoziciji i izrazio uverenje da interesi Albanaca u Severnoj Makedoniji nisu ugroženi.

– Sada su u koaliciji sa albanskim partijama, sa albanskom koalicijom. Među njima je jedan poslanik iz Pokreta Samoopredeljenje, Bekim Ćoku iz Struge. Moramo im dati vremena da se konsoliduju u vladi. Ne verujem da su dostignuća Albanaca ugrožena, ali verujem da postoji napor da se ne tako dobro nasleđe koje su zatekli u vlasti, pripiše onima koji su ga zatekli, a ne onima koji su ga stvorili – ocenio je Kurti.

2 COMMENTS

  1. heheheh Kurti , tebe niko nece pitati za tvoj interes , Makedonija je deo OTVORENOG BALKANA a ti placi u pristini dok jos mozes …. doci ce dan kad ce ti veliki tata poslati naredbu da odes po svilen gajtan i sa istim dodjes u Pentagon !!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here