Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se na srpskom jeziku i naveo je da je prioritet kosovske vlade da pruži socijalnu pomoć onima kojima je to potrebno, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i da srpski dinar na Kosovu nije zabranjen, te da uredba Centralne banke Kosova ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu.

Kurti je na Fejsbuku naglasio da je kosovska vlada, vlada svih građana i da je Kosovo dom svih zajednica koje tu žive.

– Rat, a potom i pogrešna politika onih koji su bili na čelu države, ostavili su ljude nezbrinutim, siromašnim i izloženim kriminalnim organizacijama i bandama, dok su se oni brinuli o svojim luksuznim životima i onima koji su sa njima sarađivali. U protekle tri godine dali smo sve od sebe da se borimo protiv kriminala pametnim koracima, politikom zasnovanom na uspostavljanju zakona i vladavini prava – istakao je Kurti.

Srbija može i dalje da pomaže srpsku zajednicu

Dodao je da građani koji žele mir i prosperitet, moraju verovati jedni drugima i ići napred kako bi pobedili zločin, versku, rasnu i etničku mržnju, kao i etničku i društvenu podelu i lažne vesti, koje su, kako je naveo, “neophodne za postizanje nacionalističkih i šovinističkih ciljeva i tesne političke pobede”.

– Od 1. februara ove godine na snagu je stupio pravilnik centralne banke za gotovinsko plaćanje. Ovaj propis se ne odnosi na dinar, niti ga kao takvog pominje. Dakle, cilj centralne banke je da formalizuje plaćanje i procedure vezane za to, a ne da ukloni dinar ili bilo koju drugu valutu sa Kosova. Centralna banka jasno ukazuje da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da u tom pogledu svaka transakcija mora biti u evru kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu. Uredba centralne banke ne zabranjuje Srbiji da finansijski pomaže građane srpske zajednice na Kosovu – objasnio je Kurti.

Ponuda Narodnoj banci Srbije

Ističe da Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo ni dolar, ni funtu, ni švajcarski franak.

– Jedina razlika je što od 1. februara novac ne može prelaziti granicu u vrećama, kao što se to ne može učiniti ni u jednoj demokratskoj državi, već može doći preko bankovnih računa, podignutih u evrima. Ova politika štiti građane od pretnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca. Centralna banka Kosova ponudila je Narodnoj banci Srbije olakšice za konverziju dinara u evro i obezbedila je otvaranje bankovnih računa u evrima za one koji to još nisu učinili, bez naknade – navodi Kurti.

Kurti kaže da je Kosovo stvorilo šeme finansijske pomoći i socijalne pomoći za porodice, trudnice i majke sa decom.

– Ova vrsta pomoći nikada neće prestati i samo će se povećavati, u skladu sa ekonomskim rastom i planiranjem budžeta. Svakog meseca više od 33.000 pripadnika srpske zajednice prima penzije sa Kosova, 2.205 porodica prima socijalnu pomoć, 4.244 porodice primaju dečje dodatke, a 1.372 porodice prima beneficije za trudnice i majke sa decom. Sve preko bankovnog računa otvorenog u evrima. Preko njih se može uplaćivati pomoć srpskoj zajednici koju je uputila Vlada Beograda, primljena u evrima i registrovana preko bankovnog računa radi transparentnosti i zakonitosti. Na ovaj način, iznos poslat iz Beograda će se tačno poklapati sa novcem koji ćete dobiti na Kosovu – zaključio je kosovski premijer.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here