EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da Rusija ne mora da šalje svoje trupe na Zapadni Balkan, jer ima Srbiju i istakao da Kosovo što pre treba da pristupi NATO.

Kurti je ocenio da su zemlje Zapadnog Balkana više ugrožene ruskom agresijom nego baltičke države ili Moldavija.

Kurti je u intervjuu za ” Indipendent” rekao da dok Rusija, da bi proširila svoju agresiju na Baltik i Moldaviju, treba da pošalje svoje vojne snage, nema potrebe da to čini na Zapadnom Balkanu jer ima Srbiju.

Kurti je pozvao Kosovo da što pre pristupi NATO i pozvao NATO da bude oprezniji.

– Mislim da je Zapadni Balkan u većoj opasnosti od baltičkih država i Moldavije, jer tamo Rusija mora da pošalje deo svoje vojne snage, a u slučaju Zapadnog Balkana to nema potrebe, jer ima Srbiju. Želimo da uđemo u NATO što je pre moguće. Takođe, insistiram da NATO bude znatno budniji nego što je bio. U Moskvi imamo moćnog vođu koji mu blokira sve puteve da pobegne. On nije osoba koja izgleda spremna da ode u miru, već će ciljati na borbu za proširenje. Iz tog razloga smo u opasnosti – rekao je Kurti.

On je rekao da je ruska okupacija Ukrajine genocid, sa genocidnim motivima.

– Ova vojna agresija više nije politička. To je genocid. Gledate na genocidni cilj, počevši od logistike i demografije. Kada vidite šta se dešava u Kijevu, vidite da postaje novo Sarajevo. Vidim da se dešava genocid, gde vide teritoriju bez vas. Ovo se dešava u Ukrajini – rekao je Kurti.

Premijer Kosova boravi u poseti Londonu, gde je učestvovao na Investicionom samitu na Zapadnom Balkanu.

– Kada se suočite sa Ruskom Federacijom i njenim predstavnicima na Zapadnom Balkanu, možete biti šokirani, ali nikada iznenađeni – rekao je Kurti.

Naveo je da je Kosovo oprezno i zabrinuto, ali da se ne plaše. Važno je, kako kaže, da zemlje EU i NATO shvate situaciju veoma ozbiljno i naprave korak napred.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here