Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Bivši član Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da će vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija pokušati da ponovo sprovede izbore uz pomoć korišćenja Kosovske policije na severu Kosova, uz dodatne populističke mere, kao što je eventualno povećanje plata po istom modelu kao što je to bilo sa penzijama, prenosi Ekonomija onlajn.

– Mislim da će vlada doneti sve one odluke u kojima joj nije potrebna podrška skupštine, jer se vidi da ta podrška više nije kao što je bila ranije, imali su problema sa određenim zakonima, ali sada praktično Samoopredeljenje teško može da ima 61. poslanika, s obzirom na odlazak poslanika iz poslaničke grupe – rekao je Imeri.

Dodao je da postoji rizik da Kurti preduzme akcije na severu u izborne svrhe.

– Mislim da će ovo biti glavni momenat, jer nije da postoji neka druga odluka niti se bilo šta drugo očekuje. Kurti misli: “Naravno da mogu da preduzmem takve stvari kao što su policijske akcije i mislim da taj rizik postoji, ja praktično koristim još jednom sever u izborne svrhe, čineći što je moguće više štete tom delu, a posebno perspektivi dijaloga i implementaciji sporazuma”. Mislim da će to biti ono na šta se najviše računa. Kurti može i da pokuša da poveća plate kroz budžet, kao što je to uradio u slučaju penzija i beneficija za ratne veterane i kategorije onih koji su izašli iz rata – izjavio je Imeri.

Dodao je da očekuje da se Kosovo suoči sa veoma problematičnim situacijama od novembra ove godine do januara 2025. godine, odnosno posle izbora u SAD.

– Nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, potencijalno ćemo imati odlazeću administraciju i jednu dolazeću – rekao je Imeri.

Imeri, koji vodi institut “Musine Kokolari”, kritikovao je i neuspehe u kosovskoj spoljnoj politici.

– Nažalost, nema uspeha, a šteta koja je napravljena je velika. Prva šteta koja je učinjena je to što je Vlada Kosova uspela da od Kosova napravi imidž jedne od država koje su problematične, koje nisu konstruktivne i koje odbijaju da prihvate sporazume i naprave kompromis oko mira. To je automatski počelo da ostavlja u zapadnom svetu utisak da su Vučić i Vlada Srbije u stvari konstruktivniji i naklonjeniji miru i sporazumima od Vlade Kosova – rekao je Imeri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here