KUNIĆ: Osećam se lakšim 50 kila

0

Jadranka Slaviček

Agoniji, šikaniranju i diskriminaciji 15 srpskih porodica u Hrvatskoj konačno se nazire kraj. Nakon što je u ponedeljak na karlovačkom opštinskom sudu, na traženje Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, na mesec dana odložena sudska prodaja kuće Petra Kunića iz Krnjaka na Kordunu, sve je izglednije da će Hrvatska konačno rešiti te slučajeve na pravedan način.
To uverenje deli i Petar Kunić koji za "Vesti" kaže da mu je "pao veliki kamen sa srca" i da se oseća "50 kilograma lakšim". Iako ga od strane vlasti niko nije kontaktirao, on sada ipak veruje da će ostati u svojoj kući i da će je naslediti njegova deca i unuci.
Siniša Ljubojević, karlovački dožupan ispred srpske manjine, koji je podržavao Kunića u njegovoj neravnopravnoj borbi sa hrvatskim pravosuđem i državom, ističe da je država trebalo mnogo ranije da se uključi u rešavanje Kunićevog i svih sličnih slučajeva "jer ih je ona i stvorila".
– Država Hrvatska je uselila druge ljude u kuće izbeglih Srba, obmanjujući ih da je tuđe postalo njihovo. I oni su, ako su i ulagali u uređenje tih kuća, činili to uz blagoslov tadašnje državne politike. Kada su se pojavili Srbi vlasnici, država je pilatovski prala ruke od svega – podseća Ljubojević, uveren da će ta nepravda, posle odgode sudske prodaje Kunićeve kuće, ipak biti ispravljena.

Siniša Ljubojević

Advokat Jadranka Miladin Slaviček u sudskom sporu zastupa Željka Petrovića, sina pokojnog Vinka, koji je od države dobio Kunićevu kuću, a kom je Kunić po pravosnažnoj sudskoj odluci trebalo da isplati gotovo 200.000 evra za navodna ulaganja u uređenje te kuće.
– Obavešteni smo od strane Ureda za stambeno zbrinjavanje da će se rešenje pronaći u kratkom roku, da će 30 dana biti dovoljno i da će se postići nagodba, ne samo u okviru ovog slučaja – rekla je Slavičekova i potvrdila da je njen klijent Petrović prihvatio tu ponudu.
 

Pusić: Ispravićemo nepravdu
Potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije Vesna Pusić potvrdila je da "država treba rešiti pitanje 15 slučajeva vlasnika čija je imovina bila privremeno oduzeta" i da "ne postoji nikakvo opravdanje da se to ne reši", kao i da se radi o "ispravljanju nepravdi i ispunjavanju preuzetih obaveza".
– To nije nešto za šta trebaju posebni zakoni, nego je posledica jednog izvanrednog ratnog stanja. Ti su ljudi u apsolutno nepravednoj situaciji – rekla je Pusićeva, komentarišući odlaganje licitacije Kunićeve kuće.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here