EPA-EFE
Ruska vojska

Kina je pozvala vlasti SAD da razjasne šta su radili u više od 30 biolaboratroija u Ukrajini, za koje Rusija navodi da su radile sa kugom, antraksom, brucelozom, difterijom, salmonelom i dizenterijom.

Predstavnik Pekinga Čžao Licjan istakao je da je reč o vojnim biološkim aktivnostima.

– To je samo vrh ledenog brega, jer Ministarstvo odbrane SAD kontroliše 336 biolaboratorija u više od 30 država sveta. Pritom, Amerika već dve decenije ne dozvoljava kontrolu bioloških objekata na svojoj teritoriji ili u inostranstvu – rekao je Licjan.

Kina i Rusija još 2018. godine postavile su pitanje američkog biološkog oružja pred Generalnom skupštinom UN sa istim zamerkama. Istaknuto je da se sporne biolaboratorije nalaze u državama duž granica Rusije i Kine.

Zaplenjeni dokumenti

Međutim, sada su se pojavile i neposredne informacije, koje je Kijev požurio da demantuje. Prvo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije (MORF) saopštilo da su im zaposleni ukrajinskih biolaboratorija predali dokumentaciju o uništenju uzročnika zaraznih bolesti. Dokumenti su objavljeni, a poznato je da su Rusi zauzeli velike delove Harkova, gde se nalaze neke od tih laboratorija, a za koje su ranije znali.

Potom je general Igor Kirilov, načelnik Uprave ABHO ruskog generalštaba, izneo je da se američke biolaboratorije nalaze u ukrajinskim gradovima Lavov, Harkov i Poltava.

– Tamo su sprovođeni eksperimenti s opasnim uzročnicima infekcija u okviru vojno-biološkog programa SAD. Tako je stvorena mreža laboratorija, a naručilac radova i eksperimenata je uprava Ministarstva odbrane SAD za smanjenje ratne pretnje (DTRA) – rekao je general Kirilov.

Opasno blizu Srbije

On je preneo da se u laboratorijama u Ukrajini uništavaju tragovi i dokazi koje je njegova uprava analizirala. Prema rečima generala Kirilova, utvrđeno je da je u Lavovu (oko 500 kilometara vazdušnom linijom od Subotice) rađeno s uzročnicima kuge, antraksa i bruceloze. Takođe da je u Harkovu i Poltavi eksperimentisano s difterijom, salmonelom i dizenterijom.

Bivši član Komisije UN za biološko oružje, mikrobiolog Igor Nikulin, kaže da se pojavilo nekoliko podataka koji svedoče da se u Zapadnoj Ukrajini, odakle polaze reke izbeglica u EU, pojavila plućna kuga.

– To može da bude mnogo opasnije od korona virusa s trenutnim žrtvama od nekoliko desetina ili čak stotina hiljada ljudi – upozorava Nikulin.

On kaže da je ugovor ukrajinskog Ministarstva zdravlja i Pentagona potpisan 2014. godine, odmah posle smene vlasti na kijevskom Majdanu. Nikulin tvrdi da je njemu lično poznato za 16 takvih laboratorija i to ne samo u gradovima koje je pomenuo MORF, već i u Kijevu, Odesi, Dnjepropetrovsku…

Strašno kao atomka

Nikulin objašnjava da se u spornim biolaboratorijama proučava dejstvo uzročnika bolesti na genofond ljudi, životinja i biljaka.

– Biološko oružje, to je atomsko oružje siromašnih zemalja, jer je jeftino, a izaziva isti užasni efekat. U ukrajinskom gradu Ternopolju 2015. godine buknula je atipična pneumonija od koje je umrlo 400 ljudi. A onda je Kijev kupio vakcine za 120 miliona dolara od kompanije iz SAD – kaže Nikulin.

Staljingrad na Donbasu

Katastrofa koja se danima nadvijala nad 10 do 12 ukrajinskih brigada gromko je zakucala iza njihovih leđa na Donbasu. Ruska klješta sa severa i juga sabila su na mali prostor ovu grupaciju koja je osam godina sadistički artiljerijom gađala Donjeck i Lugansk i ubila do 17.000 civila, među kojima nekoliko stotina dece.

Slika ovog poraza još nije jasna zbog brzog ruskog napredovanja, a u kakvom su očaju ukrajinske snage najbolje ilustruje video-snimak načelnika artiljerije 54. ukrajinske brigade koji je zarobljen u ženskoj odeći. Ovaj oficir napustio je svoju jedinicu i pokušao da se izvuče, a onda se sakrio u šupu pred ruskom patrolom koja ga je naterala da obuče uniformu.

Prema karti ruskog generalštaba, položaji 54. brigade nalaze kod grada Kurahovo, što znači da su ukrajinske snage već duboko zaobiđene s juga.

Na severu, ruske snage za dan su u gradu Izjum potpuno razbile ukrajinsku 82. vazdušno-desantnu brigadu, čiji su se ostaci povukli bez reda. Zauzet je i most u Izjumu i ruske snage pošle su duboko u susret onima koje napreduju s juga. Osim toga, reka Severski Donjeck pređena je na još jednom mestu, iza leđa ukrajinske grupe u gradovima Severodonjeck, Lisičjansk i Rubežnoje. Informacije meštana su oprečne. Jedni govore da se Ukrajinci povlače iz tih gradova prema središtu Donbasa, a drugi da su oni opkoljeni.

Uništenje ukrajinskih snaga na Donbasu, prema vojnim ekspertima iz Moskve, od početka je bilo glavni cilj ruske armije. Naime, Ukrajina će ovim biti lišena trećine svoje vojske, a Rusi će skratiti front i osloboditi velike snage za dalje operacije.

Na Azovskom moru su počele ulične borbe za polumilionski Marijupolj i Rusi su prodrli duboko prema centru. U ostalim gradovima i sektorima fronta na snazi je bilo humanitarno primirje, kako bi se evakuisali civili.

Jagodinac još u Kijevu

Vozači četiri kamiona iz Srbije koji su nekoliko dana bila zaglavljeni na ukrajinsko-poljskoj granici, prešli su granični prelaz Jagodin i uputili se ka Srbiji. To je za “Vesti” potvrdio predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić. Ukupno se do sada vratilo 50 kamiona, a samo dva su zadržana s robom.

– Vozači su dobro i nastavili su normalno vožnju, jer to je njihova profesija koju oni odgovorno obavljaju – kazao je Mandić.

On je naglasio da je prema raspoloživim informacijama samo još jedan vozač iz Srbije ostao u Ukrajini. Reč je o Aleksandru Dražiću iz Jagodine i on je u predgrađu Kijeva na parkingu.

– I on je dobro. Čujemo se s njim, i kazao nam je da se sprijateljio s meštanima. S tim ljudima odlazi u sklonište i oni mu pomažu – kazao je Mandić i dodao da je još neizvesno kako će se i taj vozač prebaciti u Srbiju, ali da se na tome intenzivno radi.