Kuba oslobađa političke zatvorenike

0
Kubanci u Majamiju slave oslobađanje disidenata

Kuba je juče oslobodila trojicu svojih političkih zatvorenika. Predsednik kubanske Komisije za ljudska prava i pomirenje Elisardo Sančes smatra da je taj potez preduzet u sklopu američko-kubanskog dogovora o oslobađanju 53 zatvorenika.
Elisardo Sančes je za agenciju AP izjavio da su kubanske vlasti pustile na slobodu 19-godišnje blizance Dijanga i Bjanka Vargasa Martina, bez ikakvih sudskih procedura koje su inače uobičajene kod oslobađanja političkih zatvorenika. Nešto kasnije, Sančes je dodao da je pod sličnim okolnostima na slobodu pušten još jedan zatvorenik, Enrike Figerola Miranda.

Ukinite sankcije
Rusija je izrazila nadu da će SAD ukinuti sankcije Kubi i "drugim zemljama" posle odluke američkog predsednika Baraka Obame da Vašington normalizuje odnose s Havanom. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova se nada da će uslediti "potpuno ukidanje trgovinskog embarga SAD prema Kubi, koji je na snazi od 1961".
"Američki predsednik je priznao da dugogodišnji pokušaji da se izoluje Kuba nisu dali rezultate", navodi se u saopštenju MSP Rusije.
 

U sklopu napora za poboljšanje odnosa između Kube i SAD, vlasti dve zemlje dogovorile su puštanje na slobodu 53 kubanska politička zatvorenika, po zahtevu administracije predsednika SAD Baraka Obame.
Prema podacima organizacije Amnesti internešenel, dvojica braće su uhapšena u decembru 2012. godine, dok su se vraćali kući, gde su živeli sa svojom majkom, članicom disidentske organizacije Žene u belom.
Braća su držana u zatvoru pod optužbama za nasilje i pretnje protiv državnog zvaničnika. Sva trojica danas oslobođenih su živeli u gradu Santjago, na istoku Kube, i bili su članovi Patriotske unije Kube, male disidentske grupe za koju se smatra da se najviše protivi kubanskim vlastima.
Pošto je odjeknula vest o normalizaciji odnosa između Vašingtona i Havane, kubanska vlada je oslobodila dvojicu ljudi koji su godinama bili u pritvoru na Kubi zbog špijunaže za SAD u zamenu za slobodu troje svojih državljana.
Prethodno su i Amerikanci oslobodili kubanske špijune koji su decenijama delovali u SAD. U prvom redu je reč o čuvenoj "kubanskoj petorci". Podsetimo, u Majamiju su 1998. godine su uhapšena petorica Kubanca – Fernando Gonzales, Rene Gonzales, Gerardo Hernades, Antonio Gerero i Ramon Labanino, koji su po nalogu Havane špijunirali kubansku emigraciju koja je kovala planove i obučavala sabotere za terorističke akcije koje su bile sprovođene na Kubi. Njihovo oslobađanje je išlo po etapama, od 2011. godine, a poslednja trojica puštena su prošlog meseca u sklopu dogovora Kastro-Obama.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here