Krvavim radom do novog zlata

0

Prošlo je nedelju dana od kako su srpski vaterpolisti u Budimpešti odbranili evropsko zlato iz Ajndhovena 2012. Međutim, selektor naših fantastičnih "delfina" Dejan Savić je ponovio da je najsjajnije odličje sa Marget Sigeta korak ka glavom cilju – olimpijskom zlatu u Rio de Žaneiru 2016!
– Naš jedini cilj je osvajanje zlata na Olimpijskim igrama. Ostala takmičenja su usputne stepenice ka tom cilju. Ipak, reprezentativac Srbije ne može nikada da menja medalju za neku drugu. Uvek idemo na vrh, svaka medalja je krvavo zarađena i teško je menjati neke stvari – istakao je Savić, da bi se potom osvrnuo na finalnu utakmicu u kojoj je naš tim potpuno nadigrao selekciju domaćina (12:7). – Koliko se sećam niko nije tako nadigrao Mađarsku na njihovom terenu. Ovo je velika pobeda i uspeh reprezentacije, ali ono što mora da nas zabrine jeste pristup protiv Crne Gore u polufinalu. Nikad više ne sme da nam se ponovi taj pristup u tako važnim mečevima!
Kao utakmice koje su u pozitivnom smislu promenile tok EP Savić je naveo duele sa Španijom u poslednjem kolu grupne faze i protiv Grčke u četvrtfinalu. Potom je usledio i neverovatan preokret protiv Crne Gore u polufinalu. Savić naglašava:
– Kada smo gubili sa 5:1 nisam pomislio ništa, ali je već na 8:4 sve to delovalo malo strašnije. Ipak, nijednog momenta nisam gubio nadu, a ni reprezentativci. Bilo je bodrenja između nas, počeli smo da igramo i preokrenuli rezultat. "Samo" je trebalo da počnemo da igramo.

Pregovara sa Zvezdom
Savić je u prethodne dve sezone kao trener Crvene zvezde osvojio Ligu šampiona, po dve titule prvaka i kupa Srbije, kao i evropski Superkup.
– U pregovorima sam da vidimo kako će Zvezda da funkcioniše. Većina igrača je otišla zbog loše materijalne situacije. Gledaćemo da napravimo bazu ili da podmladimo ekipu da bismo imali stabilan tim, koji bi imao potporu iz naše škole. To bi bio veliki uspeh, možda veći i od evro-titule – rekao je trener crveno-belih.

Naredni test u Kazahstanu

Nacionalni tim će od 19. do 24. avgusta igrati na Svetskom kupu u Kazahstanu, a priliku će dobiti igrači sa šireg spiska. Početkom sledeće godine igra se Svetska liga, a prvo mesto donosi plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Takođe, vaterpoliste očekuje i Svetski šampionat u Kazanju sledeće godine.
Pre toga generacije 1995. i 1996. godište očekuju svetsko prvenstvo u Istanbulu od 1. avgusta i evropsko u Tbilisiju od 25. avgusta pod vođstvom Vlade Vujasinovića.

 

Dragocena pomoć Vujasinovića
Kako je velika harmonija vladala u stručnom štabu, među igračima, govore i ove Savićeve reči:
– Potez prvenstva je dolazak Vlade Vujasinovića u Budimpeštu! Uz dužno ogromno poštovanje trenerima sa kojima sam radio Vlada je dao izuzetan doprinos. Njegove analize, predlozi, saveti su bili dragoceni i sigurno je da ima veliki doprinos u osvajanju titule!
Savić i Vujasinović su kao igrači prošli mnogo toga. Ponašanjem kao treneri Crvene zvezde i Partizana su pokazali kako se odnosi prema rivalu. Zajednički rad u Budimpešti je potvrda zajedničke želje da se ostvari rezultat. Kako su mnogi potencirali Vujasev rad, onda je razumljivo Savić osetio potrebu da to istakne.

U oktobru regionalna liga

Da li će za oktobar najavljena regionalna liga u kojoj će Srbija imati samo četiri predstavnika (Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina i Radnički) doneti poboljšanje srpskog klupskog vaterpola o čijoj krizi je priča i Dejan Savić? Teško, pošto će na naša četiri čak osam ekipa imati Hrvatska, tri Crna Gora i jednu Slovenija.
U januaru je dogovoreno da će ligu u sezoni 2015/2016. igrati 10 najbolje plasiranih klubova iz prve sezone, plus dva kluba koja će to pravo steći kroz kvalifikacije. Najavljeno je da će se svake godine organizovati turniri F8, sa najboljim klubovima učesnicima nove lige u mlađim selekcijama (U-14 i U-16).

Savić objašnjava da je u finalu protiv Mađarske njegova ekipa igrala rasterećeno:
– Mađari su pokušali da hvataju priključak. Mogao je da nam se ponovi meč sa Crnom Gorom, ali u kontrasmeru. Planirao sam tajm-aut na 6:1, bilo je mnogo do kraja druge četvrtine. U meč smo ušli rasterećeni, ali agresivni i skoncentrisani. Mađari su bili pod ogromnim pritiskom, pa smo imali psihološku prednost.
Selektor je dodao i da ne može da uporedi ovu zlatnu medalju sa prethodnom koju je osvojio u Budimpešti pre 13 godina:
– Razlike su bile velike, uostalom bila je i druga himna. Ipak, ostala su lepa sećanja.
Savić je ocenio da je srpski klupski vaterpolo u teškoj situaciji, a da uspesi Partizana, Crvene zvezde i Radničkog u Evropi nisu doneli željeni iskorak u finansijskom i marketinškom smislu. Savić je objasnio da su uspesi vaterpolo reprezentacije držali taj sport na visokom nivou u najvećem periodu od 1999. do danas, ali da je to na neki način bio privid.
– Vaterpolo je uvek na ivici da padne na niske grane. Uspesi Partizana i Zvezde u Ligi šampiona i Radničkog u Kupu LEN nisu dali rezultat u smislu ostvarivanja visokog nivoa klupskog vaterpola. Sve se svelo na reprezentaciju. Opet, prethodnih godinu i po dana reprezentativni vaterpolo bio je u krizi. Doprineli smo time sedmim mestom na SP u Barseloni. Ovim zlatom reprezentacija ponovo "drži" klubove, ali pitanje je vremena na kom nivou. Od 13 reprezentativaca čak 11 igra u inostranstvu. Osvajanjem zlata mi smo rešili jedan, ali smo napravili dva ili tri nova velika problema – zaključio je Savić.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here