Krize se sele na globalnu mrežu

0

NATO se priprema za rat na internetu i uskoro se može očekivati uspostavljanje strategije i pravila ratovanja na toj globalnoj mreži, navode iz zapadne vojne alijanse.
U toku su intenzivne konsultacije ministara odbrane članica NATO-a kako bi pravila takvog ratovanja bila usklađena s međunarodnim konvencijama.
Ako nacrt takvog pravilnika bude gotov do septembra, prvi put će postojati vojni savez s definisanim pravilima ratovanja u "digitalnom dobu".
Zakoni o oružanim sukobima uređuju pravila o tome kad i kako može doći do rata i koji zakoni važe za takve ratne sukobe.

Civili su zaštićeni

Dvadeset vojnih i pravnih stručnjaka pozabavilo se ovim problemom u proteklih nekoliko meseci i uz podršku NATO-a izradilo tzv. Italijanski priručnik. Jedan od zaključaka odnosi se na neophodnost primene međunarodnog humanitarnog prava i u digitalnom svetu. Jer, ratovanje tenkovima, avionima ili kompjuterima ne menja suštinu problema. Civili moraju biti maksimalno zaštićeni u svakom slučaju, navodi nemačka radio-stanica Dojče vele iz Bona.

Definisano je ko su akteri rata i kako se u skladu s međunarodnim konvencijama treba ponašati prema ratnim zarobljenicima.
Ako se zakoni i konvencije usklade s mogućnošću vođenja rata preko interneta, države će moći da računaju na veću bezbednost u odbrani od sajber napada, ističu stručnjaci.
Danas se vojne operacije sve češće izvode digitalno, ali većina zemalja i njihovi lideri do sada o tome nisu mnogo razmišljali.
Ipak, i pored činjenice da neki cilj možda nije fizički uništen, posledice sajber napada za civile mogu biti katastrofalne.
Takvi napadi mogu da dovedu do ugrožavanja života – bilo da je reč o kontroli brana, hemijskih ili nuklearnih postrojenja i svega što se može naći na meti napada.
Čak i ciljani napad, koji bi trebalo da neutrališe vojne potencijale neprijatelja, može dovesti do velikog broja civilnih žrtava.
U jednom takvom scenariju moglo bi doći do potpunog kolapsa u civilnom avionskom saobraćaju u slučaju isključivanja radarskog sistema, pod izgovorom da je reč o "suprotstavljanju neprijatelju".
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here