Kristijansand postaje metropola Srba

0

Najveći grad na jugu Norveške, Kristijansand, postaje metropola Srba u Norveškoj.

 

 

Vladika Dositej osveštava Parohijski dom

 

 

 

Episkop britansko-skandinavski Dositej je o Mitrovdanu, krsnoj slavi parohije Sveti Dimitrije Solunski, osveštao Parohijski dom, prvo crkveno zdanje u ovoj zemlji zidano od temelja kao srpsko. Kuća bez ijednog eksera sazdana je od toplih balvana.

 

 

Paroh Todor Mišković i predsednik CO dr Branimir Simić

Vladika je odao priznanje neimarima rečima vladike Njegoša:
– Bog daje mahove pregaocima. elim vam još takvih mahova – rekao je episkop pre nego je, s predsednikom Crkvenog odbora Branimirom Simićem i parohom Todorom Miškovićem, položio kamen temeljac budućeg hrama.

 

 

"Vidovdan" i suze

Amateri različitih generacija i šarenog repertoara, hor "Kornelije Stanković", pesmom je dočekao episkopa Dositeja i ambasadora Mladenovića. Večerali su zajedno uz "Haaaj, ovo je Srbija", "Znaš li odakle si, sine", "Igrale se delije", "Oj, Kosovo, Kosovo". Smenjivali su se tajac i apaluz kada je solirala mlada Tamara. Pevači su čitali stihove i prikazali crteže đaka kikindske OŠ "Vuk Karadžić". Horu se na liturgiji i za sofrom pridružio bariton Stevica Krajinović, član Opere u Oslu. "Vidovdan" je praćen i suzama.

Pošto je neprestano padala i kiša je nadahnula besedu:
– Božji hram je najviši i najveći kišobran pod koji možemo svi da stanemo, ne samo Srbi, ono što je naše lepo ulazi i u nasleđe drugih naroda. Dok nam uništavaju hramove na Kosovu, oni niču pod tuđim nebom. Narodi koji se sastaju pod krovom Božjim imaju nade da opstanu. Gde se sastanu, u ime moje, dvojica ili trojica, tu sam i ja, poručuje Gospod. Imajući svoj hram u novoj sredini, jedna zajednica ima svoj identitet, ona je u toj sredini više uvažena – rekao je episkop Dositej, posebno ukazujući da je hram i spona s norveškim narodom.

 

 

 

Kristijansand spada u norveške gradove s najviše došljaka iz raznih krajeva sveta. Videlo se i po broju plavookih i plavokosih gostiju da ova komuna pridaje značaj srpskim pregaocima u svojoj sredini. Srbi ovdašnji

Došli i Norvežani: Narod u Parohijskom domu

jedno ime izgovaraju kao svoje – Jan Gosner. Norveški pastor izdašno pomaže nicanju srpskih svetinja na jugu Norveške, govori o bogatoj kulturi i baštini srpskog naroda, iskazuje pijetet prema srpskim intenircima koji su bili zatočeni u Norveškoj.

Ambasador Srbije u Norveškoj Vladislav Mladenović je ubeđen da će i crkva nići "preko noći":
– Parohija Sveti Dimitrije Solunski je primer drugima kako treba sarađivati i međusobno i sa lokalnom zajednicom. Vi ste još jednom potvrdili četiri ocila u našem grbu: Samo Sloga Srbina Spasava – rekao je ambasador Mladenović, podižući dobre odnose u "lokalu" na nivo značaja za saradnju između država, u čemu će parohija imati punu podršku Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here