ATAImages
"HEROJI HALIJARDA" OSVOJILI PUBLIKU: Radoš Bajić

Reditelju i scenaristi filma „Heroji Halijarda“ Radošu Bajiću uručena je nagrada „Kristalna koala“ za najgledaniji film u okviru Srpskog filmskog festivala u Australiji, održanog u martu ove godine u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, Adelajdu, Kanberi i Pertu.

Nagradu je Bajiću uručio ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri, na svečanosti u Sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Ambasador Emeri je istakao važnost festivala za jačanje kulturnih veza između Australijanaca i Srba.

– Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da je nagradu za najbolji film na ovogodišnjem festivalu dobio film „Heroji Haljarda“. Čestitam reditelju na osvojenoj nagradi za ovaj sjajan film. Imao sam zadovoljstvo da pogledam pobednički film i u potpunosti razumem zašto ga je odabrala publika u Australiji – rekao je Emeri.

Prema njegovim rečima, film je dirljiv i priča emotivnu i delikatnu priču o herojstvu i očaju.

– Odao bih priznanje i čestitao i producentkinji filma Jeleni Bajić-Jočić, koja je i sama bila prethodna dobitnica nagrade za film „Led“ – dodao je Emeri.

Laureat Radoš Bajić je zahvalio ambasadoru na lepim rečima i istakao da je „zaljubljen u Australiju“, kao i da je još uvek pod utiscima boravka u toj državi pre nekoliko godina.

– Još uvek me drže snažni utisci o jednoj veličanstvenoj zemlji koja prvo fascinira prostorom i ambijentom. U Australiji sam video jednu slobodnu zemlju. Posebno je ostavila na mene utisak daljina i srpska etnička zajednica koja je jedna od najsnažnijih zajednica u celom svetu. Tamo se oseća najbolja i najpozitivnija energija gde vlada zaljubljenost u svoju naciju – smatra Bajić.

Direkorka Srpskog filmskog festivala Milica Kozlina rekla je da se ova manifestacija održava već 21 godinu u svim najvećim gradovima na kontinentu.

– Ovo je nacionalni događaj koji se održava u Sidneju, Kanberi, Brizbejnu, Melburnu, Adelajdu i Pertu. Tokom ovih godina festival je prikazao preko 150 igranih i dokumentarnih filmova. Uglavnom smo birali filmove najnovije filmove iz srpske kinematografije – istakla je Kozlina.

Nagrada za 480 ljudi

Radoš Bajić je istakao da su organizatori Srpskog filmskog festivala uspeli da tokom protekle dve decenije stvore izuzetnu manifestaciju.

– Srpski filmovi na ovom festivalu pokazuju se u elitnim dvoranama i u najboljim bioskopima, sa najboljom mogućom tehnikom. Dobio sam prelepo priznanje koje već krasi našu produkciju i koji je već dobila Jelena. Zahvaljujem se u svoje i u ime produkcije i 480 ljudi koji su potpisani na slici „Halijarda“ – rekao je Bajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here