Krim na Evrosongu i dalje – ukrajinski

0

Već na startu ovogodišnjeg Evrosonga u Kopenhagenu nametnulo se osetljivo pitanje – kojoj zemlji će se pripojiti televoting-glasovi sa Krima- Rusiji ili Ukrajini? Šef evropske radio-difuzije Jon Ola Sand je morao da pokaže veliku diplomatsku veštinu i da razreši ovaj konflikt.
Tako je za televoting-glasove oko tri miliona stanovnika Krima nađeno pragmatično rešenje. Pošto na Krimu postoji stara ukrajinska infrastruktura i isključivo ukrajinska telefonska mreža, krimski glasovi će se računati kao ukrajinski! Tako se došlo do bizarne situacije da poluostrvo koje je u međuvremenu pripojeno Rusiji u Kopenhagenu još uvek nastupa pod ukrajinskom zastavom. Politika je morala da ustukne pred zakonima svakodnevice i stvarima tehničke prirode.
Posle prve polufinalne večeri Rusija i Ukrajina su ušle u finale Evrosonga koje je zakazano za 10. maj. Doduše, zvižduci su pratili nastup ruskih bliznakinja Tolmaševi, dok je ukrajinska predstavnica Marija Jarenčuk dobila ovacije publike u hali. Ruski kompozitor je izjavio uoči nastupa da su on i njegov duo tu zbog muzike, a ne zbog politike.
Ali, za ukrajinsku predstavnicu stvari nisu tako jednostavne. Jarenčuk je, noseći crnu traku zbog dešavanja u Odesi, otvoreno priznala da je lično opterećena konfliktom Rusije i Ukrajine, ali da joj "situacija daje snagu da dokaže da je Ukrajina snažna nacija". Njena poruka je ipak zvučala optimistički: "Konflikti prestaju, a muzika traje!"

 

Sergej u finalu
Sergej Ćetković, koji sa pesmom "Moj svijet" predstavlja Crnu Goru uspeo je da se plasira u finale Evrosonga. On ne krije da se nada što boljem plasmanu u završnici takmičenja, a ovo je prvi put da se Crna Gora posle proglašenja samostalnosti plasirala u finale najveće evropske muzičke smotre.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here