Tanjug
Aleksandar Vulin

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin doputovaće u Kazanj kako bi učestvovao na samitu BRIKS-a, tih dana srpski predsednik Aleksandar Vučić ima planirane međunarodne kontakte koje nije mogao da odloži, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

– Juče su dva predsednika razgovarala telefonom. Dogovoreno je da će u ime Beograda prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije, koji se neposredno bavi bilateralnim rusko-srpskim odnosima i pitanjima BRIKS-a. Predsednik Srbije ovih dana ima ranije planirane druge međunarodne kontakte, koje je teško mogao da odloži – rekao je Ušakov na brifingu.

Na samitu će biti predstavljeno 36 zemalja – 22 na najvišem nivou i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija. Lideri će razgovarati o mehanizmu davanja statusa partnera BRIKS koji će biti pripremna faza za one koji žele da postanu punopravni članovi.

Na sastanku BRIKS+ lideri će razgovarati o pitanjima prehrambene i energetske bezbednosti, a posebna pažnja će biti posvećena Bliskom istoku.

U Kazanju će 22-24. oktobra biti održan XVI Samit lidera BRIKS-a. Na Samitu će prvi put učestvovati nove članice asocijacije. Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Na Samitu će učestvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin. Samit se održava pod motom: „Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost“.

3 COMMENTS

  1. Kako bi u Kazanj posle toliko godina. Da obidjem lepote koje krase ovaj grad. Mali Kremlj, Baumanova ulica tj glavna sa Narodnom bankom Tatarstana, Zaklinu pored. Pozoriste, progulku po Volgi. Ma lepote.

  2. i predsednik nas zove da se vratimo u Srbiju,u evropsku diktaturu,
    hvala ,,nikad vise u Srbiju,krajisnik

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here