EPA/Valeriy Sharifulin
Dmitrij Peskov

Kremlj je danas osudio ubistvo lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom napadu prošle nedelje, ocenjujući da postoji “izuzetno visok” rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku.

– Ruska strana osuđuje takve akcije, smatramo da su doveli do značajne destabilizacije situacije u regionu – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Glavna stvar je da takvo neselektivno bombardovanje stambenih zgrada u Libanu dovodi do velikog broja ljudskih žrtava, što će neminovno dovesti do humanitarne katastrofe kakvoj smo svedoci u Gazi – dodao je on i izrazio “najdublju zabrinutost Moskve”.

Ruski premijer putuje u Teheran

Ruski premijer Mihail Mišustin i iranski predsednik Masud Pezeškijan sastaće se u nedelju u Teheranu, saopštio je juče Kremlj, a prenela je agencija Frans pres. Iran je najveći saveznik i pristalica Hezbolaha.

Snažni napadi Izraela na pozicije ove militantne grupe povećali su međunarodnu zabrinutost zbog rizika od šire eskalacije na Bliskom istoku, u koju bi bio umešan i Teheran.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov proglasio je Nasralahovo ubistvo političkim ubistvom tokom vikenda, a njegovo ministarstvo je u saopštenju pozvalo Izrael da odmah zaustavi napade u Libanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here