EPA-EFE/Pavel Golovkin

Postoje granice širenja BRIKS, učesnici organizacije treba da utvrde status njenih partnera, a o tome će se razgovarati na predstojećem samitu u Kazanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Naravno, postoje granice do kojih organizacija može da se širi. Postoje predlozi da se izrazi status partnerskih država BRIKS. Prema tome, svi zajedno će morati da odrede koliko može biti partnera, ko može biti partnerska država i tako dalje. O svemu tome će se razgovarati u Kazanju – kazao je Peskov na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

On je istakao da BRIKS konsolidovano donosi odluke o prijemu novih članova, i da predsednik Rusije Vladimir Putin ne može sam da donosi takve odluke.

Samit BRIKS biće održan od 22. do 24. oktobra ove godine u Kazanju.

Rusija je preuzela predsedavanje BRIKS-om 1. januara ove godine. Godina je počela prijemom novih članica u organizaciju – pored Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju.

Rusko predsedavanje u BRIKS održava se pod motom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. U okviru svog predsedavanja, Ruska Federacija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.

Podsetimo, u Vladivostoku se od 3. do 6. septembra održava Istočni ekonomski forum. Među učesnicima događaja je i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here