KRAVČUK: Zapad mora da zaustavi Ruse

0

Prvi predsednik Ukrajine posle raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, Leonid Kravčuk, pozvao je juče Zapad da zaustavi "ekspanzionističku politiku" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Susret sa tajkunom
U Beču se Kravčuk sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, ali i sa ukrajinskim milijarderom Dmitrijom Firtašom, kojeg su austrijske vlasti uhapsile na zahtev SAD, a potom pustile, pošto je položio rekordnu kauciju u visini od 125 miliona evra, kako bi na slobodi čekao odluku o zahtevu za izručenje. Firtaša su poternicom jurile SAD koje ga optužuju za korupciju, ali Kravčuk smatra da je on nevin.

– Ako se Putin ne zaustavi, to nije opasno samo za Ukrajinu, već za celu Evropu – kazao je Kravčuk u intervjuu bečkom nedeljniku "Njuz".
On je naglasio da, ako ljudi misle da je "Putinova glad za ekspanzijom namirena", treba da se podsete na Nemačku 30-ih godina, kada su pojedine države mislile da ne treba da intervenišu zato što će uskoro "biti mira", što je potom dovelo do miliona žrtava.
Kravčuk je izrazio nadu da će doći do zapadne vojne pomoći njegovoj zemlji.
– Ukoliko bi SAD u vojno-tehnološkoj oblasti sveobuhvatno sarađivale sa Ukrajinom, kao što to čine sa Južnom Korejom ili Izraelom, to bi bio jedan veoma, veoma ozbiljan signal Rusiji – uveren je bivši ukrajinski predsednik.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here