Pixabay
Ilustracija

Bundeva je zdravo i svestrano povrće bogato raznovrsnim hranjivim materijama, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse.

Većina zdravstvenih koristi kraljice jesenjih jelovnika, odnosno bundeve, usmerena je na njen sadržaj vlakana i mikronutrijente, uključujući beta-karoten i vitamin A. Reč je o vrlo kvalitetnoj i niskokaloričnoj namirnici, a može da se koristi u raznim slatkim i slanim jelima, piše Healthline, a prenosi Sensa.hr.

Bundeva je tehnički voće jer sadrži semenke, ali u prehrambenom smislu smatra se povrćem. Bundeve su obično okrugle i narandžaste, ipak veličina, oblik i boja mogu da variraju zavisno od sorte. Imaju debelu spoljašnju koru koja je glatka i rebrasta, a unutrašnjost je šuplja, osim belih semenki obavijenih vlaknastim mesom.

Nutritivna vrednost:

Kalorije: 137

Proteini: 3 grama

Masti: 7 grama

Ugljeni hidrati: 19 grama

Vlakna: 7 grama

Vitamin A: 209% preporučenog dnevnog unosa (PDU)

Vitamin K: 37% PDU

Bakar: 28% PDU

Vitamin E: 22% PDU

Gvožđe: 18% PDU

Magnezijum: 13% PDU

Riboflavin (B2): 10% PDU

Vitamin B6: 10% PDU

Vitamin C: 10% PDU

Kalijum: 10% PDU

A, evo koje su prednosti zbog kojih bundevu vredi uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

1. Jača imunitet

Bundeva je bogata beta karotenom koji se delimično pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže telu u borbi protiv infekcija, a istraživanja pokazuju da je posebno važan za jačanje zidova creva, čineći je otpornijom na infekcije. Vitamin C takođe igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

2. Zdravlje kože

Antioksidansi u bundevi, poput beta-karotena i vitamina C i E, važni su za zdravlje kože. Beta-karoten može da zaštiti kožu od štetnih UV zraka, dok vitamini C i E mogu da poboljšaju teksturu kože.

3. Zdravlje srca

Bundeva sadrži hranjive materije korisne za zdravlje srca, poput kalijuma koji može da smanji visoki krvni pritisak, kao i vlakana koja mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola.

4. Pogoduje stabilizaciji nivoa šećera u krvi

Hrana bogata beta-karotenom, poput bundeve, može da pomogne u poboljšanju metabolizma i regulaciji šećera u krvi. Vlakna u bundevi pomažu u ublažavanju naglih skokova šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljenim hidratima.

5. Pomaže kod zdravlja očiju

Bundeva je bogata beta-karotenom koji pomaže u održavanju zdravlja očiju i održavanju oštrine vida. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A koji je ključan za pravilno funkcionisanje mrežnjače i apsorpciju svetlosti. Takođe, bundeva sadrži vitamine i minerale koji mogu da pomognu u zaštiti očiju od degeneracije makule povezane sa starenjem, piše Sensa.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here