Kraj sezone, trofeji najboljima

0

Priznanja su uručili predsednik "Svetog Save" i osnivač Beograda Đorđe Vasić i sekretar Mićo Maslovarić. Tokom večeri, veliki prelazni pehar za igrača-seniora dodeljen je Radovanu Drči iz prvog tima, koji je proglašen za najboljeg fudbalera sezone.

Beograd se takmiči u ligama sidnejskog južnog distrikta. Klub je osnovan 1982. i posle Avale (Beli orlovi) dugi niz godina bio je jedini srpski fudbalski klub na ovom području. U njegovim redovima uvek se, uz većinu dece srpskog porekla, nalazio i jedan broj najmlađih. U ovoj godini, Beograd je imao 150 članova u devet timova, uključujući prvi i drugi.
 

Manji odziv

Zašto je odziv manji, Maslovarić kaže da još nije jasno. Da li su roditelji manje zainteresovani da im se deca bave sportom zato što i sami moraju da se odriču zbog toga – potrebno je odvojiti vreme i provoditi ga uz teren, dok dete trenira ili igra.

– Ne znam. Imamo ono što vidimo, a to je da bez ikakvog vidljivog razloga broj srpske dece sve više opada – ističe Maslovarić.

Vremenom, što je bilo posebno uočljivo ove sezone, bitno je promenjena struktura članstva – mahom decu-Srbe zamenili su najmlađi iz drugih etničkih zajednica i njihovi roditelji žele da im deca uče baš fudbal. Time klub sve više poprima multikulturalno obeležje.

Ovakvo interesovanje lokalnog stanovništva upućuje danas na činjenicu da je fudbal sve popularniji, kao i na to da volonteri-treneri u Beogradu uživaju poverenje među ovdašnjim ljudima. Mićo Maslovarić, međutim, kaže da oni u klubu u tome vide i drugu stranu.

– Koliko god nas raduje, toliko je i tužno – veli Maslovarić, koji je decenijama vezan za Beograd. – Mi smo osnovani zbog srpske zajednice. Naravno, uvek smo imali i drugu decu iz "komšiluka" i bila su nam dobrodošla. I pre više godina i danas. Tužno je, međutim, što se smanjuje broj srpske dece. I to je ove godine bilo evidentno.
Tokom večeri, pred publikom su nastupili i najmlađi iz lokalne folklorne grupe "Dušan Silni" i Izvora iz Liverpula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here