EPA
Oziji se ranije vratili kući iz Perta

Letovi iz Perta za Sidnej u Melburn su u subotu bili prepuni putnika, koji su na prečac odlučili da napuste glavni grad Zapadne Australije, nakon što je objavljena trodnevna izolacija glavnog grada Zapadne Australije zbog novih slučajeva kovida.

Naime, građani Novog Južnog Velsa i Viktorije su odlučili da se ranije vrate kući, kada je premijer ove australijske države, Mark Mekgauan najavio trodnevnu izolaciju Perta i regiona Pil, koja bi trebalo da se završi danas u ponoć, ali pod uslovom da ne bude lokolanog prenošenja virusa korona.

I pre objavljivanja vesti o trodnevnoj izolaciji grada formirali su se redovi ispred supermarketa i prodavnica alkoholnih pića. Slika koju smo već toliko puta od izbijanja pandemije videli u Melburnu, Sidneju, Brizbejnu, pa i u Pertu.

Stanovnicima Perta je dozvoljeno da napuštaju kuću samo iz četiri osnovna razloga: posao, kupovina neophodnih stvari, briga o ugroženima, kao i zbog vežbanja i to najviše sa četiri osobe jedan sat dnevno, uz obavezno nošenje maski.

Barovi i restorani su zatvoreni, s tim da je moguće naručiti hranu za poneti. Ceremonije povodom Dana Anzaka u Pertu i regionu Pil su otkazane.

Odluka o izolaciji grada je doneta nakon što je utvrđeno da je povratnik iz Šangaja pozitivan na kovid, i to tek pošto je napustio hotelski karantin u Pertu i vratio se u Melburn. Zaraženi muškarac je 21. aprila, nakon pet dana provedenih u Pertu van karantina, stigao kući u Melburnu gde je ustanovljeno da je pozitivan na kovid.

Osoba kod koje noćio za to vreme, takođe, je potvrđeno da je testirana pozitivno.

Genomskim ispitivanjem je potvrđeno da se kovid prvobitno proširio hodnicima hotela Merkur od para koji se vratio iz Indije. Trudna majka i njena četvorogodišnja kćerka iz Engleske, koje su boravile u susednoj sobi, takođe su imale pozitivan test i ostale su hotelskom karantinu.

Pozitivni Viktorijanac je boravio u sobi preko puta para iz Indije, a testiran je tek nakon što je njegov kontakt iz Perta dobio pozitivan rezultat testa.

Viktorija

Viktorija je šire područje Perta i region Pil proglasila za crvenu zonu i naložila svima koji su se vratili u Viktoriju iz tih područja od 17. aprila do danas da se odmah testiraju i da u izolaciji sačekaju rezultate testa.

Zaraženi muškarac se sada nalazi u hotelskom karantinu u Melburnu, a svi putnici sa leta kojim je putovao dobili su uputtvo da se odmah testiraju i odu u 14 dnevnu samoizolaciju.

Takođe, svi stanovnici Perta koji dođu u Melburn moraju u hotelski karantin, dok Viktorijanci koji se vraćaju idu u kućnu izolaciju.

Novi Južni Vels

Svi dolasci na aerodrom u Sidneju se kontrolišu, a putnici idu u trodnevni karantin kod kuće. Građani koji su bili na naznačenim mestima u Pertu, koje je zaraženi čovek iz Melburna posetio, zamoljeni su takođe da se testiraju i samoizoluju.

Svi koji su iz Zapadne Australije stigli posle 12 sati u subotu, moraju da popune deklaraciju kojom potvrđuje da nisu posećivali mesta na kojima je bio zaraženi.

Kvinslend

Zahteva se od svakoga ko je bio u Pertu ili Pilu od 17. aprila ili kasnije, da urade kovid test i uđu u obavezan karantin do utorka, 27. aprila, do dva sata ujutro.

Maske moraju da se nose ako ljudi treba da izađu po osnovne stvari ili da dobiju zdravstvenu zaštitu.

Severna teritorija

Od subote od 12 sati svako ko stigne iz Perta ili Pila mora u obavezan karantin. Ko je bio u ovim mestima i stigao ranije, u obavezi je da se testira i izoluje dok ne dobije negativan rezultat.

Tasmanija

Tasmanijska vlada proglasila je regije Perta i Pila visoko rizičnim područjima, i svako ko želi da dođe na Tasmaniju neće mu biti dozvoljeno. Ukoliko im se ipak odobri izuzeće za dolazak, moraće u karantin od 14 dana po dolasku.

Južna Australija

Ljudima iz regiona Perta i Pila zabranjen je ulazak u Južnu Australiju ukoliko nisu stanovnici ove države kojima je odobren povratak ili ako je reč o radnicima koji su neophodni. Osobe koje su stigle između 17. i 24. aprila pre ponoći, moraju da se testiraju prvog, petog i 13. dana i da se samoizoluju do dobijanja negativnog testa.

Ujedno, 14 dana nakon dolaska moraju da izbegavaju događaje “visokog rizika”, na kojima je prisutno više od 1.000 ljudi.

Teritorija glavnog grada (ACT)

Ko se vratio iz naznačenih područja iz Zapadne Australije i  Viktorije u naznačenim vremenima, mora da se podvrgne testu i da se samoizoluje do dobijanja negativnog rezultata. Stanovnici ACT koji su boravili u Pertu ili Pilu 17. aprila ili kasnije, a nameravaju da se vrate kući, moraju da popune onlajn obrazac i moraće da ostanu kod kuće do utorka, 27. aprila, najmanje do 2.00 ujutro.

Hoteli nisu rešenje za karantin

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan je izjavio da su povratnici iz inostranstva u hotelskim karantinima u nadležnosti Savezne vlade i pozvao je premijera Skota Morisona da otvori druge, specijalne objekte za ovu namenu.

Konkretno u Zapadnoj Australiji, prema njegovim rečima, postoji niz objekata Komonvelta koji su pogodniji za karantin od hotela i da bi se time smanjio rizik za zajednicu, te da je sada vreme da Savezna vlada preduzme nešto po tom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here