M. Stanković
Sećanje na sve stradale: Parastos na Vojničkom groblju

Opšti Vidovdanski parastos svim srpskim stradalnicima od Kosovskog boja do današnjih dana i ove godine je služen u Osnabričkom memorijalnom centru, zadužbini Srba koji su na ovim prostorima preživeli strahote Drugog svetskog rata i onih koji su se neposredno po završetku ovde nastanili.

Najmilijeg gosta, arhiepiskopa diseldorfsko-berlinskog i mitropolita Nemačke Grigorija, dočekalo je sveštenstvo sa parohijanima ispred hrama, a deca u narodnim nošnjama uručila su mu cveće.

Svečanosti, koja je počela liturgijom u hramu Svetog Georgija, prisustvovali su brojni vernici iz cele Nemačke, pa i iz otadžbine, kao i predstavnici države Srbije.

Beseda kraj centralnog spomenika

Posle liturgije, kojom je načalstvovao vladika Grigorije, a sasluživalo mu brojno sveštenstvo među kojima protojerej- stavrofor Marinko Rajak (osnabrički paroh), protojerej-stavrofor Nebojša Rakić iz Diseldorfa, protojerej-stavrofor Bogdan Smiljić iz Bilefelda, protojerej Saša Momirović iz Hanovera, protojerej Duško Spasojević iz Dortmunda i jerođakon Vasilije, okupljeni narod se sveštenstvom uputio se ka Vojnom spomen-groblju na kojem počivaju oficiri stradali za vreme bombardovanja, 6. decembra 1944. godine. Litiju ka spomen-groblju predvodili su najmlađi parohijani.

Pred centralnim spomenikom je održan Vidovdanski parastos, grobovi preliveni vinom i služeno koljivo za pokoj duša stradalnika. Vladika Grigorije se posle parastosa obratio okupljenima, govoreći o Kosovskom zavetu koji je u skladu sa jevanjđelskim zavetom, o žrtvovanju za bližnje svoje.

Najmlađi su predvodili litiju od hrama do spomen-groblja

Venac na centralni spomenik su položili parohijani u ime Crkvene opštine Osnabrik, a Milena Nikolić, konzulka Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu u ime države.

U crkvenom domu, koji je posvećen Svetom knezu Lazaru, postavljena je svečana trpeza gde je nakon ručka održana svečana akademija, koja je počela himnom “Bože pravde”. Sve goste je najpre pozdravio prota Marinko i poželeo svima dobrodošlicu, a zatim se vernicima obratio vladika Grigorije. Izvanredno predavanje o Vidovdanu je održao protojerej-stavrofor Nebojša Rakić. Sve prisutne je pozdravila i Milena Nikolić, konzulka iz Hamburga.

Zahvalnost za rad sa decom: Prota Marinko i profesorka Marija

Gusle i “Na Gazimestanu”

Učenici i omladina osnabričke parohije su pripremili svečanu akademiju. Program je vodila profesorka Marija Mrdović, a Stihove najlepših rodoljubivih pesama su govorili: Nina Borisavljević, Ana Garović i Nikola Garović. Profesorka Marija je na kraju vođenja programa veoma lepo i dirljivo govorila pesmu Milana Rakića “Na Gazimestanu”.

Akademija je završena uz guslara Đorđiju Koprivicu i njegove naslednike, sina Ognjena i ćerku Jelenu, koji su izveli tradicionalne i etno-pesme.

Vredne parohijanke sa protinicom Tihanom i vladikom Grigorijem

Posebna radost

Protinica Tihana i prota Marinko su veoma zadovoljni što su mogli da ugoste veliki broj gostiju, ali su istakli:

– Posebnu radost su nam učinili svojim dolaskom porodica dr Pavla Aničića, sekretara naše eparhije. Bio je tu i naš dugogodišnji predsednik Crkvene opštine Novica Andrejić, iako je bolestan.

Memorijalni centar

U Osnabriku je za vreme Drugog svetskog rata bio oficirski logor OFLAG VI C
u kojem se nalazilo više od 4.000 zarobljenih srpskih oficira. Danas u Osnabriku postoji Memorijalni centar koji sačinjavaju Crkva Svetog Georgija, ispod koje je spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija, crkveni dom Sveti knez Lazar kosovski u porti hrama i Vojničko spomen-groblje. Na tom groblju su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima i 116 oficira. U blizini je i Srpsko civilno groblje.

Ceo ovaj kompleks nastao je sukcesivnom izgradnjom u spomen nevinim žrtvama koje su stradale kada je 6. decembra 1944. došlo do silovitog savezničkog bombardovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here