EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Vlada Kosova jednoglasno je odobrila sankcije Rusiji “zbog okupacije Ukrajine”, a premijer Aljbin Kurti rekao je da se ovim merama Kosovo pridružilo partnerima kao što su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Kurti je rekao da “reakciju Kosova na rusku okupaciju Ukrajine treba posmatrati kao poruku njegove političke i diplomatske orijentacije”.

– Danas počinjemo dan pridruživanjem našim partnerima u odgovoru na vojnu agresiju Rusije odobravanjem paketa sankcija. Ovo nije prvi put da Kosovo uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Ova Rusija koju danas vidimo nije nova Rusija i ne želi da bude nova Rusija. Zbog toga odgovor zapadnog i demokratskog sveta mora da bude jedinstven i odlučan – rekao je Kurti na sednici Vlade.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da su sankcije ekonomske i finansijske, koje su uvele Savet EU i SAD. Kako je navela, podrazumevaju zamrzavanje sredstava ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, zabranu njihovog pristupa finansijskim tržištima i druge restriktivne mere koje se odnose na ruske kompanije, elite i političke aktere uključene u odlučivanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

– Pojedinci će takođe biti podvrgnuti zabrani putovanja ili tranzita u zemljama koje primenjuju ove sankcije – rekla je Gervala.

13 COMMENTS

  1. ZA KAMEN- JARCAHA
    HA.HA….NEME VISE BAKLJAVA I TULJUMBE NI CEVAPA ZA SRBIJU I RUSIJU…..JAKO SU BRE KAZNILI SRBIJU;TO SE NADALEKO CULO, KAO DA JE ELEFAND U BEOGRAD PRDNO……

  2. Хахахаааа,ко их је ишта питао.И зар они смију у име Србије радити то.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here