EPA/Kusthrim Ternava

Vlada Kosova i Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da rade na lobiraju za priznanje nezavisnosti Kosova, jer Srbija nije prestala da traži povlačenje nezavisnosti, smatraju politički analitičari.

Politički analitičar Šemsi Jašari rekao je da su nakon isteka Vašingtonskog sporazuma institucije krenule u kampanju lobiranja za priznanje i članstvo, ali da to nije dovoljno i da je u ovoj fazi neophodno aktiviranje Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je rekao, lobiranje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova je kontinuirano, uz ćutanje ili u sofisticiranijoj formi, a posle dogovora koji je u Beloj kući postignut između Hotija, Trampa i Vučića o jednogodišnjem moratorijumu koji je obavezao Prištinu da ne lobira za priznanje, a Srbiju da ne lobira za povlačenje priznanja.

– Po isteku ovog roka Kosovo je već počelo da sagledava mogućnosti za članstvo u međunarodnim organizacijama, gde smo nedavno videli prijavu za Savet Evropa i javni aktivizam Srbije da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti. To nije ništa novo, ali je dodatna obaveza za vladu Kosova i Ministarstvo spoljnih poslova da bude mnogo aktivnije, da poseti mnogo više zemalja sa predstavljanjem Kosova za ono što jeste – rekao je Jašari.

On je rekao da postoji bojazan da će proces priznavanja uticati na dijalog Sbije i Kosova dodavši da je neophodno da Kosovo jača veze sa SAD, jer je u poslednje vreme došlo do slabljenja odnosa i distanciranja, što, prema njegovim rečima, nije dobro.

– Bojim se da je ovaj proces vezan za proces dijaloga između Kosova i Srbije. Zahtevi koje međunarodna zajednica ima prema Vladi Kosova o nekim temama koje se čine nemogućim, biće prepreka na putu Kosova ka novim priznanjima ili očuvanju onih priznanja koja smo već vezali za finalizaciju dijaloga. Sve što nam ostaje je da ojačamo veze sa našim saveznicima u ovom slučaju sa Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here