Printskrin Tviter/MSP
NAPADNUTA AMBASADORKA SRBIJE U ŠPANIJI: Irena Šarac

Ako se ispostavi da je napadač Irenu Šarac, ambasadorku Srbije u Španiji, albanske nacionalnosti, onda je to rezultat politike koju Priština sprovodi na Kosovu i Metohiji, rekao je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, povodom incidenta u centru Madrida gde je mlađa muška osoba fizički napala srpsku diplomatsku predstavnicu.

Milivojević ističe da je ovaj napad ozbiljna opomena, posebno što su pre mesec dana upućene pretnje ambasadama u Švajcarskoj, u Nemačkoj i Austriji.

Politika Prištine

Ambasadorku Srbije je fizički napao mlađi muškarac i naneo joj povrede u predelu leđa. Prema svedočenjima očevidaca, prišao joj je dok je pričala telefonom na srpskom i pitao je da li je iz Srbije, a potom udario nogom u leđa i pobegao. Ambasadorka se oseća dobro, a iz izjava svedoka sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla. Španska policija je obavila uviđaj.

Ako je reč o Albancu, kaže Milivojević za “Vesti”, takav potez predstavlja refleksije dešavanja na KiM, i politike Prištine. Nekadašnji diplomata je ukazao i da je u Evropi široko rasprostranjena albanska dijaspora.

– Vidimo da se vlast privremenih institucija u Prištini i Aljbin Kurti obraćaju, u predizbornoj kampanji, dijaspori i podiže se tenzija u vezi s tom politikom ostvarivanja političkih ciljeva i silom, odnosno ono što se primenjuje sada na KiM, ali i promocija velikoalbanske politike, pre svega uperena protiv Srba – kaže naš sagovornik.

Politički ciljevi

Zoran Milivojević objašnjava da je mala linija razgraničenja između radikalne politike i upotrebe svih sredstava.

– Kada kažem upotrebe svih sredstava, to je uključujući i terorističke metode, za ostvarivanje politike, da bi se s jedne strane proizveo strah, a s druge pritisak, kako bi se politički ciljevi isposlovali na kraći rok i na jedan brži i direktan način – tumači nekadašnji diplomata.

Ako se, kako ističe naš sagovornik, dozvoli eskalacija na KiM, iluzija je očekivati da neće biti koncentričnih krugova.

– To ide široko, naročito ako su simboli takve politike organizacije kao što je OVK, koja je politički kredo imala u oružju, u nasilju, u terorizmu, u separatizmu, a ne u političkim mehanizmima – rekao je Milivojević.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić najoštrije je osudio napad na ambasadorku Šarac u Madridu i zatražio istragu.

– Zahtevamo od svih nadležnih punu istragu i odgovornost za ovaj nečuveni incident i akt nasilja prema najvišem diplomatskom predstavniku naše zemlje – rekao je šef srpske diplomatije.

Elektronske pretnje

Na meti Albanca poreklom sa Kosova i Metohije, pre manje od mesec dana bile su srpske ambasade i konzulati u tri države na zapadu Evrope.

Putem mejla, pretnje su upućene našim ambasadama u Beču i Bernu i konzulatu u Minhenu, ali i Aerodromu “Nikola Tesla” i Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Iz MUP-a Srbije je ubrzo stigla informacija da je reč o Albancu, poreklom sa KiM Denisu Krasnićiju (26), koji trenutno živi u Švajcarskoj. Njegovi roditelji su sa Kosova i Metohije, gde je i bio u trenutku kad je slao pretnje. Krasnići je i ranije slao pretnje, pa je tako 17. oktobra 2021. na mejl Ambasade Srbije u Švajcarskoj stigla poruka vrlo uvredljive i preteće sadržine.

Pretnje na nemačkom jeziku su 19. avgusta ove godine stigle i na mejlove više službenika Vlade Republike Srpske.

– Treba vas isključiti, najradije vas obezglaviti, svašta vam raditi i pobiti vas bombom i potrudiću se da se to desi u roku od 24 sata – pisalo je u poruci.

Viši nivo bezbednosti

Zoran Milivojević smatra da Španija verovatno nije slučajno izabrana.

– Motiv za akcije može biti čvrst španski stav, jer je među pet članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo i najtvrđa i dosledna u tom stavu – kaže on.

Ističe da od Španije treba tražiti istragu do kraja, hvatanje izvršilaca i konkretne mere, a to treba da važi i za druge zemlje gde je bilo pretnji. Nivo bezbednosti, smatra on, generalno u DKP mora da se podigne.

– Mora se pozvati i na Bečku konvenciju o diplomatsko-konzularnim odnosima, obavezama države domaćina, da se vodi računa o bezbednosti celokupnog osoblja – kazao je nekadašnji diplomata.

2 COMMENTS

  1. Vise mi lici na starletu.Da li se zna po kom kriterijumu je dobila mjesto Ambasadora i Spaniji i kakve ima kvalifikacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here