Konvoj se vratio u Rusiju

0

Ukrajinski vojnik osmatra Lugansk

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je humanitarna pomoć isporučena na planirano odredište u jugoistočnoj Ukrajini. Navodi se da Moskva namerava da nastavi saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK).
Deo ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći uspešno je obavio taj zadatak i vratio se u Rusiju. Agencija RIA Novosti izvestila je da su na ulasku u Lugansk ukrajinske snage bezbednosti otvorile minobacačku vatru na humanitarce, ali niko od vozača nije povređen. Ruski mediji tvrde da je zabeleženo još nekoliko slučajeva napada na rusku kolonu. Vozači su imali naredbu da idu dalje, bez obzira na sve.
Ukupno 184 vozila ruskog humanitarnog konvoja, koji je prekjuče prešao u Ukrajinu, vratilo se u Rusiju, saopštio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisjenko. On je rekao da su prošli preko istog graničnog prelaza kojim su ušli u zemlju, kod ukrajinskog mesta Izvarino. Ukrajinski graničari i carina nisu kontrolisali vozila. Na pitanje koliko je ruskih vozila ostalo u Ukrajini, odgovorio je da ne zna.
 

Andrej Lisjenko, portparol Kijeva

Optužbe iz Kijeva
Lisjenko je prethodno izneo optužbu da su ruski kamioni u povratku tovarili proizvodnu opremu iz vojnih fabrika u Ukrajini, navodeći da je u kamione utovarena oprema iz fabrike Topaz, koja proizvodi kolčugu (vrstu radarskog sistema), kao i fabrike u Lugansku, koja proizvodi okvire za vatreno oružje.
Odluka Rusije da pošalje svoje kamione sa humanitarnom pomoći u Ukrajinu bez dozvole Kijeva i bez pratnje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta izazvala je osudu na Zapadu. EU je to okarakterisala kao "povredu ukrajinske granice", a NATO "grubim kršenjem međunarodnih obaveza Rusije" i suvereniteta Ukrajine. Zvanični Kijev je, takođe, osudio postupak Moskve i nazvao ga "kršenjem međunarodnih normi".

Merkelova u Kijevu
Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je juče u Kijev. Njena poseta, uoči današnjeg Dana nezavisnosti Ukrajine, u Kijevu se tumači kao gest podrške. Merkelova je najviši zapadni zvaničnik u poseti Ukrajini od početka krize koja je izazvala veliko pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada.

Skromno
U Lugansku je počela raspodela humanitarne pomoći stanovnicima regiona Donbasa. Dobrovoljci su razvrstavali pristiglu pomoć u pakete i u svaki stavljali po kilogram soli, pirinča, šećera i nekoliko litara vode.

– NATO pokušava da sakrije zločine ukrajinskih vlasti osuđujući ulazak ruske humanitarne kolone u Ukrajinu. Taj vojni savez ne interesuje humanitarna katastrofa na istoku zemlje – naveli su predstavnici Rusije u sedištu NATO-a, ističući da je pomoć poslata u potpunom skladu sa normama međunarodnog prava. Kako se navodi, NATO nije zainteresovan za istinsku deeskalaciju i političko rešenje krize. Alijansi je važna samo geopolitika, a ne ljudske nesreće i gubici.

Otezali sa pregledom
Ruski humanitarni konvoj sa pomoći stigao je na rusko-ukrajinsku granicu 14. avgusta, ali je ukrajinska strana počela sa postupkom carinjenja tek 21. avgusta. Bilo je dogovoreno da konvoj na teritoriju Ukrajine stupi pod pratnjom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ali je MKCK odustao pošto nisu dobili bezbednosne garancije iz Kijeva. Rusija je, u međuvremenu, izgubila strpljenje i preuzela odgovornost za bezbednost, a konvoj su obezbeđivali i proruski borci sa istoka Ukrajine.
Situacija oko ruskog humanitarnog konvoja bila je tema rasprave i u Savetu bezbednosti UN. Ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin, podsetio je da je Kijev 12. avgusta dao saglasnost za isporuku humanitarne pomoći. Pri tom je optužio one članove Saveta bezbednosti koje više zabrinjava to što je ruski konvoj prešao ukrajinsku granicu i isporučio pomoć Lugansku, nego sama humanitarna katastrofa u zemlji. On je podsetio da se nedavno u SB UN pojavila "pravna novina" kada je usvojena rezolucija o dostavi humanitarne pomoći u Siriju preko granice, a bez saglasnosti vlade u Damasku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here