pixabay

Poslovni klijenti Komonvelt banke (CBA) mogli bi da dožive nepristojan šok kada od sledećeg meseca odu da uplate depozite, jer je banka odlučila da poveća svoje naknade od 1. oktobra.

Samo nekoliko meseci nakon što je CBA zabeležila rekordnu dobit od 10,2 milijarde dolara, klijenti sa računom za poslovne transakcije će morati da plate deset umesto tri dolara po QuickCash bag depozitu, dok će naknade za transakcije na šalteru i čekove porasti sa tri na pet dolara.

Klijenti koji plaćaju mesečnu naknadu za račun od deset dolara moći će da naprave pet depozita mesečno, u odnosu na trenutnih 20. Pri tome će podizanje gotovine i depoziti na bankomatima banke, za instant depozite, ostati besplatni.

Iako je ovaj potez izazvao optužbe da Komonvlet banka ne želi da podrži poslovanje sa gotovinom, CBA je za medije rekla da je promena neophodna.

Portparol je rekao da banka treba više da ulaže u mere bezbednosti onlajn bankarstva u isto vreme kako troškovi rukovanja gotovinom rastu.

– Sa sve većim brojem Australijanaca koji biraju da svoje bankarstvo obavljaju onlajn i koristeć uređaje za plaćanje, mi ulažemo u poboljšanje iskustva i sigurnosti plaćanja za sve klijente – rekao je portparol i dodao da ovo uključuje omogućavanje pristupa najnovijim tehnologijama samousluživanja.

Prema rečima predstavnika banke, istovremeno, troškovi rukovanja, obrade i skladištenja gotovine nastavljaju da rastu.

– Iako ove promene mogu da utiču na neke od naših klijenata, naša prednost je da radimo kako bismo im pomogli da izbegnu plaćanje naknada, tako što će iskoristiti prednosti samouslužnog i digitalnog plaćanja – istakao je portparol.

Malo gotovine u prometu

Prema Australijskom bankarskom udruženju, skoro 99 odsto svih bankarskih interakcija se sada odvija digitalno, dok je upotreba gotovine pala sa 70 odsto svih plaćanja u 2007. na samo 13 odsto u 2022.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here