pixabay.com

Prosečna osoba provede osam do 10 sati dnevno spavajući. Ali, kada razmišljamo o spavanju mnogi ne razmišljaju o tome koliko je čist jastuk na kojem leže.

Meri Fater, koja je na internetu poznata kao stručnjakinja za higijenu Madame Sweat, otkrila je koliko često bi trebalo da čistimo jastuke, piše Express, prenosi N1 Zagreb.

Na primer, prema studiji koju je sproveo Silentnight, 41 odsto stanovnika Britanije svake noći spava na neopranim jastucima – što dovodi do izbijanja akni, alergija i iritacije disajnih puteva.

Jastuci zadržavaju znoj, grinje i bakterije i njihovo pranje je prema mišljenju Meri gotovo jednako važno kao pranje odeće.

„Ako nemate antimikrobnu zaštitu za jastuke trebali bi da perete jastuk svaka tri meseca. Nisu svi jastuci isti. Način na koji ih perete zavisi o toga od čega su napravljeni“, navela je.

Visokokvalitetni jastuci mogu da koštaju više, ali obično su otporniji na prašinu i traju duže, objašnjava Healthline.

Jastuke izrađene od lateksa, heljde ili memorijske pene trebalo bi da menjate svake tri do četiri godine.

Nasuprot tome, sintetički jastuci su jeftiniji i lakši za čišćenje, ali ne traju tako dugo. Jastuke od poliestera, na primer, trebalo bi da menjate na svakih šest meseci do dve godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here